Boris Johnson a declarat că, dacă va deveni premier al Marii Britanii, nu va plăti suma de 40 de miliarde de euro convenită de Theresa May cu Uniunea Europeană pentru Brexit, cu excepţia situaţiei în care Bruxellesul ar oferi termeni mai buni pentru retragerea ţării din blocul comunitar, potrivit Euronews, citat de Rador.

Foto:

Într-un interviu acordat ziarului Sunday Times, Johnson a afirmat că suma va fi reţinută până când Marea Britanie va primi mai multe clarificări, afirmând că banii reprezintă "un lubrifiant excelent" în negocierea unui acord.

Comentariile sale au provocat o reacţie furioasă în Franţa. Potrivit Reuters, o sursă apropiată preşedintelui Emmanuel Macron a afirmat că eşecul Marii Britanii de a-şi achita factura de Brexit ar echivala cu neplata datoriei suverane.

Între timp, rivalul lui Johnson la conducerea guvernului, Michael Gove, a spus că ar fi pregătit să ceară o prelungire a termenului limită din 31 octombrie, valabil în prezent pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Ministrul de interne Sajid Javid, încă unul dintre cei 11 candidaţi la înlocuirea Theresei May, s-a declarat pregătit să coordoneze un Brexit fără acord, decât să rateze termenul limită, însă numai în ultimă instanţă. "Voi face totul pentru a avea un acord, însă dacă trebuie să aleg între un no-deal şi anularea Brexitului, aş alege un no-deal".

Parlamentarii conservatori vor începe să voteze joia viitoare pentru desemnarea unui nou lider, urmând ca primii doi candidaţi să fie supuşi votului membrilor partidului, în iulie.