Un număr de 12 copii provenind din familii de jihadişti cu cetăţenie franceză, 10 dintre ei orfani, care trăiau în taberele de strămutați din nord-estul Siriei, au fost repatriați luni la Paris, a anunțat Ministerul francez de Externe, potrivit AFP.

SiriaFoto: Agerpres

Cei 12 copii, cel mai mare având vârsta de 10 ani, „orfani, izolați” sau „în special vulnerabili”, unii dintre ei fiind „bolnavi și subnutriți”, conform MAE francez, au fost predați duminică, de către autoritățile kurde din Siria, unei delegaţii franceze venite pentru a-i prelua.

Copii francezi trăiau în două tabere administrate de forțele kurde, unde au ajuns zeci de mii de persoane capturate sau care au fugit în urma ofensivelor lansate împotriva ultimului bastion al grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS) în Siria.

Zece dintre ei sunt orfani, care se aflau neînsoțiți în tabere, iar ceilalți doi erau cu mama lor, Saida El Ghaza, care a acceptat să se separe de ei, în condițiile în care Franța se opune revenirii în țară a mamelor plecate să se alăture ISIS.

Originară din Hérault (sudul Franței), această franco-marocană de 32 de ani a plecat în Siria împreună cu fiica sa, născută din prima căsătorie, pentru a i se alătura lui Yassine Sakkam, un francez condamnat la moarte, pe 29 mai, în Irak.

Ea a fost arestată în iulie 2017, fiind cu fiica sa, azi în vârstă de 10 ani, și cu fiul lor de 3 ani, născut acolo.

Autoritățile kurde estimează că un alt grup de orfani francezi ar putea fi predat curând Franței.

MAE francez a confirmat la rândul său că „nu este exclus să aibă loc o a treia operațiune, dacă vom identifica și alți copii care corespund acelorași criterii de vulnerabilitate”.

Până acum, autoritățile franceze au repatriat 17 orfani francezi, cinci pe 15 martie și 12 luni.