Tehran Times: Ministrul german de externe vizitează Iranul din dorinţa de a salva acordul nuclear

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică, ministrul german de externe, Heiko Maas, a sosit la Teheran pentru discuţii cu oficiali iranieni pe tema unor modalităţi vizând salvarea acordului nuclear din 2015, cunoscut oficial sub numele de Plan Complet Comun de Acţiune (JCPOA), şi în vederea detensionării relaţiilor dintre Iran şi Statele Unite, potrivit Tehran Times.

În timpul vizitei sale la Teheran, şeful diplomaţiei germane va discuta cu ministrul iranian de externe, Mohamad Jaad Zarif, şi cu preşedintele Hasan Rouhani. Germania este semnatară a JCPOA.

Cu ocazia întâlnirii avute sâmbătă, la Bagdad, cu premierul irakian Adil Abdul-Mahdi, ministrul de externe Maas a declarat că Uniunea Europeană în general, şi Germania în special doresc ca acordul nuclear să rămână în vigoare. El a adăugat că UE a elaborat un mecanism prin care să slăbească sancţiunile SUA şi să păstreze tranzacţiile financiare cu Iranul.

Maas a mai subliniat că vizitează Teheranul ca să convingă Iranul să rămână parte în JCPOA.

Pe data de 8 mai, Iranul şi-a suspendat o parte dintre angajamentele incluse în JCPOA, ripostând astfel la retragerea SUA din acest acord multilateral şi la sancţiunile reimpuse. Iranul le-a acordat semnatarilor rămaşi parte în JCPOA - printre care se numără trei state membre ale UE, respectiv, Germania, Franţa şi Marea Britanie - un răgaz de două luni pentru a elabora un plan în vederea eliminării sancţiunilor SUA, în caz contrar, Teheranul urmând să ia în consideraţie viitori paşi.

THE JERUSALEM POST: Iranul îi urează bun venit ministrului de externe german pentru a exercita presiuni asupra Europei pe tema acordului cu Iranul

Astăzi, Iranul i-a urat bun venit ministrului german de externe, Heiko Maas, ajuns după două escale în Iordania şi Irak, din dorinţa de a-i presa pe germani să-l ajute să scoată ce vrea din ceea ce a mai rămas din aşa-zisul acord cu Iranul.

Fotografiile transmise de agenţia Fars News îl arată pe german strângând mâna omologului iranian, Javad Zarif. El se va întâlni cu Zarif şi cu preşedintele Hassan Rouhani. Iranul doreşte să arate că îi înfruntă pe americani. Recent, ţara a încercat să califice drept eşec politicile preşedintelui SUA, Donald Trump, în regiune şi doreşte să convingă Europa să rămână alături de Iran în conflictul său actual cu Washingtonul.

În cadrul acestor eforturi, Iranul a condamnat recentele sancţiuni ale SUA, considerând-le drept o încălcare a legislaţiei internaţionale, a calificat "acordul secolului" drept un complot şi a căutat chiar să renunţe la a mai folosi dolarul ca monedă de schimb în tranzacţiile comerciale.

Presa iraniană consideră că Germania este un ajutor în relaţiile Iranului cu lumea. Poziţia germană e comparată cu cea a Franţei, care, prin ultimele declaraţii, s-a arătat mai apropiată de Washington. De exemplu, agenţia Fars News transmite că directorul general din Ministerul german de Externe a vizitat Teheranul în luna mai.

În general, presa iraniană se îndoieşte că Germania va putea să păstreze cu adevărat tratatul. Canalul Press TV se întreba chiar dacă nu cumva Maas transmite un mesaj prin care să exprime "îngrijorările" SUA.

Iranul a ameninţat Europa că, în cazul în care ea nu va veni cu măsuri prin care să ajute Iranul în conflictul crescând cu SUA şi în privinţa sancţiunilor care îl izolează, ţara îşi va spori producţia de uraniu îmbogăţit şi va începe să se îndepărteze tot mai mult de angajamentele asumate în acord. În plus, Zarif a subliniat că acordul nu împiedică Iranul să-şi continue programul cu rachete balistice. (traducere Rador)

MILLIYET: "Iranul nu are nevoie de Statele Unite"

La încheierea reuniunii cu membrii Comisiei de Politică Externă şi Securitate Naţională, Zarif a făcut declaraţii presei şi a evaluat discuţiile cu SUA.

Ministrul iranian de externe a calificat drept "terorism economic" sancţiunile impuse Iranului de către preşedintele SUA, Donald Trump, şi a subliniat că administraţia de la Washington ar trebui să suspende aceste sancţiuni.

Zarif a susţinut că SUA promovează o politică de presiune maximă şi că declaraţiile în sensul că sunt pregătite pentru negocieri duc la creşterea presiunii asupra opiniei publice şi a adăugat: "Iranul nu are nevoie de SUA şi nu urmăreşte să dezvolte relaţii cu această ţară. Este suficient ca americanii să nu ne creeze probleme în relaţiile cu alte ţări."

De asemenea, Zarif a atras atenţia asupra faptului că opinia publică internaţională evaluează declaraţiile Washingtonului ţinând cont de aplicarea acestora şi a spus că în politica externă, Iranul se concentrează pe dezvoltarea relaţiilor cu ţările vecine şi a menţionat că vizitele pe care preşedintele Hassan Rouhani le va întreprinde în ţările din regiune se vor desfăşura în acest cadru.

Precizând că ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, care a sosit la Teheran la orele serii, nu a adus niciun mesaj special pentru Iran, Javad Zarif a adăugat că puterea de la Berlin se pronunţă pentru continuarea acordului nuclear, dar că nu trebuie să se mulţumească doar cu declaraţii. (traducere Rador)