Donald Trump a lăsat să se înțeleagă luni că ar putea impune taxe vamale pentru vinul importat din Franța, estimând că vinul american se confruntă cu o concurență neloială, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Franța taxează mult vinul nostru și noi taxăm puțin vinul francez", a declarat președintele american, la CNBC. "Această țară (Statele Unite) autorizează vinul francez - care este foarte bun - (...) să intre pentru nimic", a afirmat el.

"Nu e corect, trebuie să facem ceva pentru asta", a adăugat președintele republican.

În noiembrie, Donald Trump atacase deja dezechilibrul comercial dintre SUA și Franța în domeniul viticol.

Aceste noi comentarii intervin în condițiile în care Statele Unite și UE discută pentru a ajunge la un acord comercial. Pentru moment, Bruxellesul nu vrea să includă sectorul agricol în tratat.

În calitate de membru al UE, Franța nu stabilește ea nivelul de taxare pentru produsele importate.

În Statele Unite, taxele variază între 5,3 și 14,9 cenți pe sticlă, în funcție de natura vinului și de gradele de alcool, potrivit Comisiei americane pentru comerț internațional. În Europa, taxele variază între 11 și 29 de cenți.

Piața europeană este însă departe de a fi închisă pentru vinurile americane, în condițiile în care între 2007 și 2018 importurile de vin "made in America" au crescut cu 200% în Franța iar Europa este de departe prima piață de export pentru produsele americane, potrivit serviciilor vamale din Franța.

Piața americană, în schimb, recunoaște mărcile depuse dar nu și denumirile de origine, ceea ce constituie o frână pentru produsele franceze.