NATO se declară îngrijorată de criza de la Chișinău și îndeamnă partidele parlamentare să se așeze la masa dialogului, să-și păstreze calmul și să dea dovadă de reținere.

NATOFoto: NATO

Un mesaj în legătură cu situația de la Chișinău a fost transmis și de Alianța Nord-Atlantică, care subliniază că urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.

"NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova. Apelăm la forțele politice din țară să-și păstreze calmul și să dea dovadă de reținere, dar și să-și rezolve diferențele prin dialog, respectând pe deplin statul de drept”, se menționează în comunicatul instituției. „Liderii aleși în mod democratic din Republica Moldova trebuie să activeze împreună pentru a depăși această criză”, precizează NATO, potrivit Radio Chișinău.

Totodată, Alianța Nord-Atlantică și-a reafirmat sprijinul continuu pentru Republica Moldova în reformarea instituțiilor sale de apărare și securitate. NATO amintește că este partenerul Republicii Moldova de peste 25 de ani și că va continua să susțină independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Bătălia pentru putere în Republica Moldova s-a acutizat duminică, zi în care Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc l-a suspendat pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip. Acesta din urmă a anunțat alegeri anticipate în septembrie. Atmosfera a fost tensionată la Chișinău și de un protest organizat de Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc, care a adus oameni cu autobuzele, iar în fața instituțiilor statului au fost instalate corturi.

De cealaltă parte, Igor Dodon a cerut ajutor internațional pentru tranziția puterii către noua majoritate, iar premierul numit sâmbătă de legislativ, Maia Sandu, a făcut apel la instituții să treacă de partea poporului. Deputații au adoptat duminică o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat.