Activiștii Greenpeace au anunţat duminică că au oprit progresul unei platforme petroliere destinate programului de exploatare a unei companii energetice din Marea Nordului, în largul coastelor Scoției, relatează Reuters citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Activiștii au cerut ca una dintre cele mai mari companii energetice din lume să pună capăt imediat forării unor noi puțuri de petrol și să investească doar în energii regenerabile sau să își sisteze operațiunile și să returneze banii investitorilor.

Greenpeace a transmis într-o declarație că o echipă de activiști în ambarcațiuni a trecut pe lângă platforma de 27.000 de tone, care încerca să părăsească portul Cromarty Firth.

Declarația a citat un activist de la Greenpeace din Scoția identificat drept Jo: "Această platformă și cele 30 de milioane de barili pe care încearcă să le foreze sunt un semn sigur că BP se angajează să facă afaceri ca de obicei, alimentând o urgență climatică care amenință milioane de vieți și viitorul lumii vii".

BP a anunţat într-o declarație: "Deși recunoaștem dreptul la protest pașnic, acțiunile acestui grup sunt iresponsabile și se pot pune pe sine și pe ceilalți într-un pericol inutil".

Compania a transmis că lucrează cu Transocean Ltd, proprietarul și operatorul platformei, precum și cu alte autorități pentru rezolvarea situației.

BP a adăugat că împărtășeşte preocupările protestatarilor cu privire la climă și că sprijină acordul privind clima de la Paris.