Poliția a reținut sute de persoane în Kazahstan, pe fondul protestelor neautorizate care au avut loc în urma alegerilor prezidențiale anticipate de duminică, pe care oponenții îl consideră un exercițiu fals în democrație, relatează Associated Press citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ofițerii, unii înarmaţi cu scuturi și căști, au dispersat demonstrațiile din capitala, Nur-Sultan, și în Almaty, principalul oraș comercial al țării central-asiatice. Aproximativ 500 de protestatari au fost duşi la secțiile de poliție, a declarat un oficial guvernamental.

Trei ofițeri de poliție au fost răniți în confruntări, a declarat ministrul adjunct de Interne Marat Kozayev. Nu au existat informaţii imediate despre acuzațiile aduse în urma arestărilor.

Alegerile anticipate au fost declanşate după demisia neașteptată din martie a fostului președinte Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, care a condus țara de la proclamarea independenței sale față de Uniunea Sovietică în 1991. Mulți oameni au presupus că Nazarbayev va candida pentru realegere în timpul unui scrutin prezidențial care ar fi trebuit să aibă loc anul viitor.

Protestatarii au afirmat că alegerile pentru alegerea succesorului său nu vor fi libere sau corecte și au cerut un boicot al alegătorilor.

Kassym-Jomart Tokayev, premierul care a devenit președinte în exercițiu când Nazarbayev a demisionat, pare să fi câștigat alegerile cu ușurință.

Două sondaje de după ieșirea de la vot au arătat că Tokayev a obţinut aproximativ 70% din voturi, potrivit Reuters.