Ministrul german de Externe a ajuns la Teheran pentru a purta luni discuții cu președintele Hassan Rouhani, în cadrul unui efort european concertat pentru păstrarea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri mondiale și pentru dezamorsarea tensiunilor dintre SUA și Iran, relatează Reuters citat de Mediafax.

Heiko MaasFoto: Wikimedia Commons - Sandro Halank

Un dezgheț prudent în relațiile dintre Teheran și Washington a intervenit în 2015, când Iranul a făcut o înțelegere cu șase puteri mondiale care au dus la limitarea activităţii nucleare. Dar tensiunile cu Statele Unite au crescut din nou, după ce președintele Donald Trump a retras Washingtonul din acord în 2018 și a reimpus sancțiuni.

Semnatarii vest-europeni, inclusiv Germania, doresc să încerce să mențină acordul nuclear, deși împărtășesc neliniștea administrației Trump cu privire la programul de rachete balistice al Iranului și rolul său în conflictele din Orientul Mijlociu.

Germania, Franța și Marea Britanie susțin că pactul nuclear rămâne cel mai bun mod de a limita îmbogățirea uraniului de către Teheran, o cale potențială de dezvoltare a armelor nucleare.

O sursă diplomatică germană a confirmat că ministrul de Externe, Heiko Maas, se va întâlni luni cu omologul său Mohammad Javad Zarif și preşedintele Hassan Rouhani.