Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a felicitat blocul ACUM pentru crearea unui Guvern la Chișinău și pentru asumarea conducerii, transmite Radio Chișinău.

Joseph DaulFoto: Facebook/ Joseph Daul

Într-o declarație remisă presei, Joseph Daul a spus că „orice provocări sau folosire a violenței pentru a răsturna noul Guvern ales democratic va fi condamnată ferm”.

De asemenea, el califică revoltător faptul că „judecătorii Curții Constituționale urmăresc ordinele lui Vladimir Plahotniuc în locul legii și al Constituției Republicii Moldova”.

Joseph Daul a invitat reprezentanții Partidului Socialiștilor să-și respecte angajamentele și să susțină reformele necesare pentru a elibera R. Moldova „de sub regimul oligarhic”.

Declarația președintelui PPE:

„Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi. Astăzi, Moldova are un guvern condus de ACUM, ales în mod democratic. Azi este ziua în care Moldova începe să se transforme dintr-un stat capturat într-o democrație în recuperare. Să felicităm din toată inima blocul ACUM și pe liderii săi, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru realizarea unei sarcini de formare a unui guvern și evitarea alegerilor anticipate. În pofida provocărilor și obstacolelor incomprehensibile organizate de Vladimir Plahotniuc pentru a face ca nogocierile dintre ACUM și PSRM să eșuează, democrația a dominat.

Aș dori să o felicit pe Maia Sandu pentru numirea sa în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Am fost întotdeauna impresionat de curajul ei de a lupta împotriva controlului oligarhic și de hotărârea ei de a aduce poporului său democrație și prosperitate. Aș dori, de asemenea, să îl felicit pe Andrei Nastase pentru numirea sa în funcția de viceprim-ministru. El a fost o forță puternică împotriva unei Moldova autocratice și angajamentul său de a aduce schimbări a fost incontestabil.

Un guvern condus de ACUM este o realizare majoră pentru partidele membre PPE, dar și pentru toți moldovenii care au votat pentru schimbare. O schimbare pe care Partidul Democrat (PD) nu este pregătită să o accepte. În schimb, ei încearcă cu disperare să submineze Guvernul și Parlamentul ales legitim și democratic prin intermediul instituțiilor de stat pe care le controlează. Este revoltător pentru a vedea cum judecătorii Curții Constituționale urmăresc ordinele lui Vladimir Plahotniuc în locul legii și al Constituției Republicii Moldova. În toate democrațiile, Constituția este legea supremă care va prevala peste toate interpretările și sper că acest lucru va fi și în cazul Moldovei.

După cum am afirmat mai înainte, orice provocări sau folosirea violenței pentru a răsturna noul Guvern ales democratic va fi condamnată ferm. PD trebuie să respecte rezultatul și să asigure o tranziție pașnică a puterii. Aș dori, de asemenea, să invit PSRM să-și onoreze cuvântul și să sprijine reformele necesare pentru a elibera Republica Moldova de controlul oligarhic.

Pachetele legislative propuse de ACUM pentru restabilirea statului de drept și pentru eliminarea Moldovei de corupție reprezintă un bun punct de plecare. Nu va fi ușor să reparați toate pagubele produse de-a lungul anilor. PPE va rămâne un partener puternic și un mare susținător al Guvernului condus de ACUM în activitatea sa de a aduce democrația și prosperitatea țării și poporului său”.