Curtea Constituţională a Republicii Moldova spune că decretele prin care Maia Sandu a fost numită premier și prin care a fost numit noul guvern sunt neconstituționale.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Se declară neconstituţional Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Se declară neconstituţional Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind numirea Guvernului Republicii Moldova, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, mai spune CCM.

Curtea Constituțională de peste Prut este considerată a fi sub influența liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu: Vor răspunde pentru abuzurile lor

„Va trebui să eliberăm din captivitate și Curtea Constituțională așa cum vom elibera fiecare instituție una după alta. O să facem curățenie în toate instituțiile statului. Am început cu SIS și CNA, și pentru Curte există soluții. Apelul nostru e să nu insiste pe abuzuri pentru că vor răspunde pentru ele. Să se oprească aici”, a spus noul premier al Republicii Moldova.

Parlamentul cere demisia judecătorilor CCM

Deputații PSRM și ACUM din Parlament au cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia, după hotărârile emise în ultimele două zile, pe care le califică drept uzurpatoare. Ei au adoptat și o declarație în acest sens, cu 61 de voturi.

„CC nu doar că a participat anterior la capturarea Republicii Moldova de către PDM și Vlad Plahotniuc, iar la 7 și 8 iunie au emis acte care au drept scop uzurparea puterii în stat, Parlamentul condamnă actele și acțiunile jurdice ale CC, denunță tentativa de uzurpare a puterii și solicită judecătorilor CC să-și depună demisia. Recomandă deputaților și cetățenii să denunțe aceste nereguli la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, a spus deputatul socialist Vasile Bolea.