Iranul continuă să exporte petrol prin "vânzări neoficiale sau neconvenţionale", în ciuda sancţiunilor americane, a susţinut ministrul petrolului, Bijan Zanganeh, într-un interviu difuzat sâmbătă de agenţia Shana a ministerului pe care îl conduce, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

AFP, care citează declaraţia respectivă, arată că oficialul a refuzat să ofere detalii, arătând că tranzacţiile respective "sunt secrete deoarece, dacă ar fi cunoscute, Statele Unite le-ar pune capăt imediat".

SUA au încetat la sfârşitul lui mai derogările de la interdicţia de achiziţionare a ţiţeiului iranian, de care beneficiau opt ţări - China, Coreea de Sud, Grecia, India, Italia, Japonia, Taiwan şi Turcia. Acestea puteau derula astfel de operaţiuni fără a încălca sancţiunile americane reintroduse în 2018, când Statele Unite s-au retras unilateral din acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015.

"Iranul nu intenţionează să se retragă din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol - n. red.) şi regretă că unii membri ai OPEC au transformat această organizaţie într-un forum politic pentru confruntarea cu doi membri fondatori ai OPEC, adică Iranul şi Venezuela", a mai declarat Zanganeh pentru ICANA - site-ul de ştiri al parlamentului de la Teheran, preluat de Reuters.