Comisia Europeană amenință să ia măsuri împotriva platformelor precum Google, Twitter și Facebook, după noi campanii de dezinformare și tentative de manipulare în timpul recentelor alegeri europarlamentare în mai multe țări de pe continent, printre care și România, relatează AFP.
Această situație arată că măsuri suplimentare sunt necesare atât ”pe partea statelor membre, dar mai ales pe partea platformelor Facebook, Google și Twitter”, a spus comisarul european pentru Securitate, Julian King, cotidianului german Die Welt, care a apărut duminică.
Până acum, Comisia a optat pentru o abordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare. Acum Comisia vrea să ia în considerare luarea unor măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului summit al șefilor statelor europene peste două săptămâni.
Anul trecut, executivul european a încheiat ”un cod de conduită” cu platformele pe publicitate electorală online. Facebook și Google au introdus, în martie, noi măsuri de transparență cu privire la reclamele politice difuzate și obligația pentru advertiserii politici de a se supune unui proces de identificare și validare.
Dar potrivit comisarului, toate acestea nu au fost de ajuns în campania electorală europeană de la sfârșitul lui mai.
Acesta și-a exprimat îngrijorarea, pornind de la un raport al Institutului pentru dialog strategic, că noii actori online au profitat de lipsa unui cadru legal pe internet pentru a încerca să influențeze scrutinul.
În Spania, de exemplu, a fost identificată o rețea coordonată de conturi de Twitter care, ”cu ajutorul boților (programe informatice care trimit automat mesaje, n.r) și a conturilor false, a trimis mesaje anti-islam”, dar și mesaje care întăresc sprijinul pentru partidul de extremă-dreapta Vox, potrivit comisarului.
Fenomene similare au fost observate și în alte țări, King citând state precum Austria, România, Letonia, Italia, Franța și Marea Britanie, în special.
Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, ”ținta este răspândirea ideii unei mari conspirații care caută să reducă la tăcere protestatarii”, a adăugat el.
https://www.youtube.com/watch?v=rQseevpKDqw
P.S. Nu-ti place Europa? Ramai in Siberia ta natala. Nimeni nu-ti simte lipsa aici.
O supozitie legata de locul nasterii cuiva nu e ad hominem. "Maniac cu idei fixe", in schimb, este. Si mai e si pleonasm.
Si in ultimul rand, la comentariile pe care le postezi de atata vreme, "lumea rationala" in care vrei sa traiesti se numeste CSI, nu Europa.
Dacă sancționează afișarea oricăror opinii care nu convin anumitor persoane importante, cu ce ajunge să difere UE de Rusia lui Putin, de pildă? Sigur că mai e mult până să se ajungă în statele UE în halul în care este în rusia, dar acest gen de măsuri de "pedepsire" a Facebook, Google și mai știu eu ce alte companii de media ar mai fi e un pas înspre înăbușirea libertății de expirmare și spre o dictatură. Nu plâng nici Facebook, nici Google, ci mai curând este de plâns că în UE se tinde spre o inchiziție a politicului corect și spre pumnul în gura oricui spune ce nu este după anumite standarde...
De functionat 100%, sau macar pe-aproape, poate sa functioneze doar un singur lucru: educarea spiritului critic din scoala, la nivelul intregii populatii. Da' aia e o chestie de care se trag pe cur probabil toti politicienii de peste tot. O populatie generalizat critica, atenta, cu tinere de minte, nu doar dispusa ci si calificata sa sanctioneze la vot orice derapaj, ar face foarte dificila viata politicienilor de meserie de peste tot. Nasoleala e ca alternativa e o societate extrem de vulnerabila la atacuri mediatice - ceea ce si vedem. Is tare curios in ce directie o sa se indrepte pana la urma occidentul. Deocamdata sta pe gard si se uita in ambele directii - cu tristete la un trecut care se duce si fara prea mare entuziasm la un viitor care n-o sa fie la fel de roz.