Iranul a respins apelul Franței privind intensificarea dialogului privind programul său nuclear, afirmând că va discuta despre acordul semnat în 2015 doar cu marile puteri, relatează site-ul postului France 24 preluat de Mediafax.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Afirmația a fost făcută în contextul în care Statele Unite au impus noi sancțiuni care afectează industria petrochimică din Iran.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în urmă cu o zi că atât Parisul, cât și Washingtonul vor să oprească programul nuclear al Teheranului, iar noile discuții ar trebui să se concentreze asupra programelor pentru rachete balistice.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Iranului a informat că nu va purta discuții dincolo de acordul din 2015, pe care președintele american Donald Trump l-a abandonat în 2018.

"Sub aceste circumstanțe, discuțiile dincolo de înțelegere ar putea duce la apariția neîncrederii între semnatarii care au rămas angajați în menținerea acordului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

Statele Unite au decis retragerea din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran și marile puteri din P5+1 (SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania) și impunerea unui nou set de sancțiuni asupra Teheranului.

În 2017, Teheranul a respins un alt apel făcut de Paris, privind un dialog pe tema programului de rachete balistice, afirmând că acestea au un scop pur defensiv.