Theresa May a demisionat vineri în mod oficial din funcția de lider al Partidului Conservator, dar va rămâne în funcția de premier al Marii Britanii până va fi ales succesorul său. Anunțul a fost făcut de Comitetul 1922.

HotNews.roFoto: Hotnews

Demisia Theresei May a fost confirmată printr-un comunicat de presă al Comitetului 1922, un grup ce reunește parlamentarii conservatori fără portofolii ministeriale, ce joacă un rol important în privința alegerii liderului partidului.

”Aceasta a demisionat”, a anunțat Comitetul 1922, responsabil de organizarea Partidului Conservator.

Comitetul 1922 a transmis că invită membri să-și depună candidatura pentru șefia partidului, implicit funcția de premier, în condițiile în care conservatorii dețin majoritatea în Parlamentul de la Londra.

11 parlamentari conservatori s-au înscris în cursă pentru a o înlocui pe Theresa May la conducerea Partidului Conservator și ca prim-ministru al Marii Britanii. Câștigătorul este așteptat să fie anunțat în săptămâna cu 22 iulie.

Alegerea viitorului lider al Partidului Conservator se va face printr-o serie de voturi secrete, care vor avea loc în datele de 13, 18, 19 și 20 iunie.

Theresa May a anunțat, pe 24 mai, într-un discurs emoționat, că își va da demisia pe 7 iunie.

”Am făcut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari să susţină Acordul Brexit, dar, din păcate, nu am reuşit acest lucru", a declarat Theresa May.

Marea Britanie trebuia să iasă inițial pe 29 martie din Uniunea Europeană, dar acest lucru a fost amânat pentru 12 aprilie, iar în cele din urmă pentru 31 octombrie.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.