Marina militară a Statelor Unite ale Americii a spus vineri că un distrugător rusesc aproape s-a ciocnit cu un cruciștător de-al său, în Marea Filipinelor, într-un incident pe care îl denunță ca ”nesigur și neprofesional”, relatează Reuters. Pe de altă parte, Armata Rusă spune că distrugătorul american a tăiat calea distrugătorului său, denunțând acțiunea ca pe un comportament inadmisibil al navei americane, potrivit Afp.

USS ChancellorsvilleFoto: Wikipedia

”În timpul unei operațiuni în Marea Filipinelor, distrugătorul rus Udaloy I DD 572 a făcut o manevră nesigură împotriva crucișătorului USS Chancellorsville”, a spus purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a Americană Clayton Doss.

Acesta a descris afirmația Rusiei că nava americană a acționat în mod periculos drept ”propagandă”. Distrugătorul Rusiei s-a apropiat între 15 și 30 de metri de crucișătorul american, potrivit lui Doss.

”În sud-estul Mării Chinei orientale (...) crucișătorul USS Chancellorsville și-a schimbat brusc ruta și a tăiat calea distrugătorului rus Admiral Vinogradov la numai 50 de metri de navă”, a indicat serviciul de presă al Flotei ruse din Pacific.

”Pentru a evita coliziunea, echipajul Admiral Vinogradov a fost forțat să facă o manevră de urgență. O notă de protest a fost emisă crucișătorului american subliniind ”caracterul inadmisibil al acestor tipuri de acțiuni”, a precizat armata rusă.

În vara lui 2016, două incidente similare, unul după altul, au avut loc în Marea Mediterană.