Guvernul Greciei a revizuit legislația referitoare la actele de viol, după reacții critice fără precedent din partea activiștilor, a grupurilor pentru protecția drepturilor omului și a oficialilor din domeniul juridic, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această lege este parte a noului Cod Penal trimis către parlament de administrația lui Alexis Tsipras, la doar câteva săptămâni înaintea alegerilor anticipate și a fost criticată pentru faptul că ar fi îngăduitoare cu violatorii.

Ministerul Justiției, Michalis Kalogirou, a cedat presiunilor populației joi, la mai puțin de 24 de ore de la începerea unui protest condus de grupurile care apără drepturile femeilor. Acesta a modificat legea, clarificând faptul că actul de viol este definit ca orice act sexual fără consimțământ și poate fi pedepsit cu până la 10 ani de închisoare.

Doar câteva țări recunosc actul de viol ca orice act sexual fără consimțământ. Grecia va deveni a 10-a țară din Europa cu această definiție a actului de viol, după ce va adopta noua lege.

Înainte de modificare, legea propusă ignora problema consimțământului, textul concentrându-se mai degrabă pe utilizarea violenței, pe gradul de rezistență implicat și pe amenințările fizice la adresa victimei.