La o zi după ce Joe Biden și-a declarat susținerea față de amendamentul Hyde - măsura care interzice utilizarea fondurilor federale pentru avorturi - a revenit asupra poziției sale, anunțând că nu mai poate susține această interdicție, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biden, fostul vicepreședinte american, iar în prezent unul din favoriții democraților pentru alegerile prezidențiale, a abandoant poziția pe care o asumase timp de decenii, în ciuda criticilor din partea rivalilor săi, care considerau că această reglementare afecta în mod disproporționat femeile care au condiții financiare precare și femeile de culoare.

"Dacă cred cu adevărat că îngrijirea medicală este un drept, ceea ce cred, nu mai pot suține un amendament care face acest drept dependent de codul poștal al cuiva", a spus acesta audienței, în timpul summitului Consiliului liderilor afro-americani, susținut de Comitetul Național Democrat în Atlanta, joi.

Într-o perioadă în care unele state conduse de republicani adoptă restricții severele legate de avort, Biden a declarat că există prea multe bariere în calea femeilor când acestea caută îngrijiri medicale.

"Nu pot să justific faptul că milioane de femei sunt lăsate fără acces la îngrijirile de care au nevoie și nu își pot exercita dreptul constituțional pe care îl posedă", a adăugat Biden.

Biden, un catolic devotat, a afirmat joi că "nu își scuză" poziția pe care a avut-o până acum, însă recunoaște că "circumstanțele s-au schimbat".

Amendamentul Hyde este vechi de 40 de ani și interzice guvernului susținerea procedurii de avort prin fonduri federale, în cadrul programului de sănătate Medicaid.