Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este îngrijorată de cooperarea militară între Tokyo și Washington, însă respectă dreptul Japoniei de a se apăra în orice mod consideră adecvat, informează cotidianul The New York Times, potrivit Mediafax.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că Rusia și Japonia trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăți nivelul de încredere între cele două țări.

Totodată, căutarea unei soluții care să permită celor două state să semneze un tratat formal de pace după cel de-al Doilea Război Mondial este un efort complex, a adăugat Putin, cu ocazia unui forum economic în Rusia.

Relațiile dintre Tokyo și Moscova sunt marcate de dispute teritoriale, care datează din perioada de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, privind mai multe insule din sudul arhipeleagului Kurile care sunt controlate de Rusia, însă sunt revendicate de Japonia.

Această dispută reprezintă un obstacol major în calea semnării între cele două state a unui tratat formal de pace după ultima conflagrație mondială.