Barometru politic: În Germania se schimbă culoarea politică dominantă - Verdele e la un pas de primul loc, președinta SPD a căzut, AKK „intră în corzi“
Potrivit graficului ZDF, întocmit pe baza sondajului făcut de institutul Forschungsgruppe Wahlen din Mannheim, Verzii au urcat în opțiunile electoratului la 26 de procente, cu doar un procent în urma Uniunii CDU/CSU, care de la europarlamentare a mai pierdut 3%, ajungând la 27%. Fostul barometru politic, din 10 mai, indica un avans de 10%, al Uniunii față de Verzi.
Nici social-democrații nu stau mai bine. În primul sondaj politic de după europarlamentare, SPD-ul încasează un minus de 3 procente, atingând 13% din opțiunile electoratului, dacă ar avea loc alegeri parlamentare duminică. În acest sondaj de opinie, Alternativa pentru Germania (AfD) scade cu un procent (13%), Stânga (Die Linke), liberalii de la FDP și restul partidelor învârtindu-se, fiecare, în jurul a 7%.
Nu toate institutele de sondare a opiniei politice comunică însă aceleași cifre. În sondajele din 3 iunie ale Insa, Uniunea avea 26%, iar Verzii 25%. Yougov relevă 29% pentru CDU/CSU și 18% pentru Verzi, în 23 mai. Tot atunci, Allensbach situa Uniunea la 30% și Verzii la 17%. Institutul Emnid plasa Uniunea la 28% și Verzii la 20% în 1 iunie, în timp ce Forsa, acum cinci zile, făcea public un 27% pentru Verzi, cu un punct avans în fața Uniunii (26%).
Deși există variațiuni între rezultatele sondajelor la diferite institute, apare evident că Verzii își continuă în Germania trendul ascendent. Există opinii potrivit cărora această tendință s-ar datora unei „neutralități politice“ a respondenților, care ar vedea în programul acestui partid o mai slabă tendință de polarizare a societății și o mai mare preocupare pentru viitorul planetei.
Și din nou o analogie în politica germană, față de cea din România, după alegerile europarlamentare din mai 2019. Președinta partidului social-democrat și a facțiunii SPD din Bundestag, Andrea Nahles, a căzut după doar un an în fruntea partidului, ca urmare a rezultatelor catastrofale de la alegeri. Locul său este momentan ocupat de trei interimari.
În octombrie 2018, SPD-ul atingea un minim istoric la alegerile regionale din Bavaria, cumulând doar 9,7%. Însă nici în fiefurile de land SPD-iste și nici la nivel federal, actualul partener la guvernare al Uniunii nu a înregistrat rezultate notabile, ba chiar dimpotrivă. Acest lucru este de natură să destabilizeze chiar mai mult actuala coaliție de guvernare în Germania, pe care unii o văd spartă înainte de alegerile parlamentare din 2021.
Deși lucrurile par line, cum se întâmplă îndeobște la vedere în politica din Germania, în adâncuri fierbe. Chiar și cancelarul Angela Merkel, care a susținut-o pe AKK la șefia partidului CDU, nu mai e așa convinsă că-i va preda ștafeta acesteia, în mod anticipat, și vrea să-și încheie la termen actualul mandat de cancelar.
Doar 18% din respondenții la sondajul ZDF o cred pe Kramp-Karrenbauer capabilă să conducă, pe viitor, CDU și tot atâția ar vedea-o îndeplinind cu succes funcția de cancelar. În rândul propriului partid, 64% sunt sceptici în privința sa, 27% exprimându-se pozitiv cu privire la capabilitățile ei de a conduce creștin-democrații pe o linie ascendentă.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Intre timp, unii dintre ei au evoluat in bine, altii nu. Eu cred ca societatea ii va obliga sa evolueze mai mult in bine. In orice caz, in secunda in care se apuca sa fie anti-NATO sau sa incerce sa impuna 'ecologia' lor (o corupere prin ideologizare a adevaratei ecologii (care inseamna stiinta si pe care, cei mai multi nu o inteleg), nu mai sunt in favoarea lor.
Pozitiile anti-NATO, a priori anti-tehnologie, si alte BS-uri ideologice nu au nimic a face cu ecologie si dezvoltarea durabila.
1. Este un semn ca Europenii au inceput sa cuprinda bine cu minte problemele reale actual, si
2. Mai este si un semn ca Acesti Europeni pot gandi impreuna (ma refer la cetateni si la societate in general, nu numai la politicienii trimisi la Bruxelles).
Dar am o rezerva:
Romania si Germania apartin aceleasi zone geografice-climatice-biofizice si istorice-culturale. Nu sunt prea surprins ca exista o convergenta aici. Eu vad formarea unoui bloc cultural care se va intinde de la Marea Nordului la Marea Neagra, cu Germania si Romania fiind pilonii principali - o axa a Europei Centrale sa zicem. Probabil Blocul Nordic-Scandinav plus Tarile Baltice sa va asocia si el aici. Poate si Cehia, Ungaria si Slovacia - dupa un timp.
Dar am indoieli ca Mediteraneenii vor gandi la fel. Cred ca ei vor forma o aglomerare separata (observati ca n-am spus bloc ci aglomerare). La fel, Polonezii mi se par cam instabili la dibla. Oricand li se poate nazari ceva. Cred ca Polonezii vor fi si ei "pe-acolo" dar singuri - nici calare nici pe jos, nici alb nici negru, vor forma propria lor categorie. Cam cum au facut UK pana acum, dar mult mai incoerenti si cu mult mai putini bani, influenta si credibilitate.