Nu doar în România alegerile europarlamentare au condus la evidența unei schimbări în opțiunile electoratului. În Germania, Verzii (Die Grüne) au prins un avânt record, în timp ce coaliția de guvernare, CDU-CSU/SPD, se situează la un minim istoric. Și cota de popularitate a președintei CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, scade văzând cu ochii. Barometrul politic al televiziunii ZDF arată că doar 18% dintre respondenți o cred capabilă să conducă Partidul Creștin Democrat.

Annegret Kramp-KarrenbauerFoto: Captura YouTube

Potrivit graficului ZDF, întocmit pe baza sondajului făcut de institutul Forschungsgruppe Wahlen din Mannheim, Verzii au urcat în opțiunile electoratului la 26 de procente, cu doar un procent în urma Uniunii CDU/CSU, care de la europarlamentare a mai pierdut 3%, ajungând la 27%. Fostul barometru politic, din 10 mai, indica un avans de 10%, al Uniunii față de Verzi.

Nici social-democrații nu stau mai bine. În primul sondaj politic de după europarlamentare, SPD-ul încasează un minus de 3 procente, atingând 13% din opțiunile electoratului, dacă ar avea loc alegeri parlamentare duminică. În acest sondaj de opinie, Alternativa pentru Germania (AfD) scade cu un procent (13%), Stânga (Die Linke), liberalii de la FDP și restul partidelor învârtindu-se, fiecare, în jurul a 7%.

Nu toate institutele de sondare a opiniei politice comunică însă aceleași cifre. În sondajele din 3 iunie ale Insa, Uniunea avea 26%, iar Verzii 25%. Yougov relevă 29% pentru CDU/CSU și 18% pentru Verzi, în 23 mai. Tot atunci, Allensbach situa Uniunea la 30% și Verzii la 17%. Institutul Emnid plasa Uniunea la 28% și Verzii la 20% în 1 iunie, în timp ce Forsa, acum cinci zile, făcea public un 27% pentru Verzi, cu un punct avans în fața Uniunii (26%).

Deși există variațiuni între rezultatele sondajelor la diferite institute, apare evident că Verzii își continuă în Germania trendul ascendent. Există opinii potrivit cărora această tendință s-ar datora unei „neutralități politice“ a respondenților, care ar vedea în programul acestui partid o mai slabă tendință de polarizare a societății și o mai mare preocupare pentru viitorul planetei.

Și din nou o analogie în politica germană, față de cea din România, după alegerile europarlamentare din mai 2019. Președinta partidului social-democrat și a facțiunii SPD din Bundestag, Andrea Nahles, a căzut după doar un an în fruntea partidului, ca urmare a rezultatelor catastrofale de la alegeri. Locul său este momentan ocupat de trei interimari.

În octombrie 2018, SPD-ul atingea un minim istoric la alegerile regionale din Bavaria, cumulând doar 9,7%. Însă nici în fiefurile de land SPD-iste și nici la nivel federal, actualul partener la guvernare al Uniunii nu a înregistrat rezultate notabile, ba chiar dimpotrivă. Acest lucru este de natură să destabilizeze chiar mai mult actuala coaliție de guvernare în Germania, pe care unii o văd spartă înainte de alegerile parlamentare din 2021.

Deși lucrurile par line, cum se întâmplă îndeobște la vedere în politica din Germania, în adâncuri fierbe. Chiar și cancelarul Angela Merkel, care a susținut-o pe AKK la șefia partidului CDU, nu mai e așa convinsă că-i va preda ștafeta acesteia, în mod anticipat, și vrea să-și încheie la termen actualul mandat de cancelar.

Doar 18% din respondenții la sondajul ZDF o cred pe Kramp-Karrenbauer capabilă să conducă, pe viitor, CDU și tot atâția ar vedea-o îndeplinind cu succes funcția de cancelar. În rândul propriului partid, 64% sunt sceptici în privința sa, 27% exprimându-se pozitiv cu privire la capabilitățile ei de a conduce creștin-democrații pe o linie ascendentă.