Vladimir Putin a susținut joi că nu este "absolut nicio problemă" că nu a fost invitat în Normandia pentru a 75-a aniversare a debarcării din 6 iunie 1944, asigurând că nici Rusia nu "mai invită pe toată lumea" la ceremoniile sale, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"De ce ar trebui să mă invite în continuare peste tot? Ce sunt eu, un general de operetă? Am destule lucruri de făcut aici, nu este absolut nicio problemă", a declarat el, într-o discuție cu agențiile de presă, în marja Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Președintele rus a fost prezent la a 70-a aniversare a Debarcării, în 2014, dar nu a fost invitat la a 75-a, unde sunt prezenți, alături de președintele francez Emmanuel Macron, liderul american Donald Trump, premierul britanic Theresa May sau cancelarul german Angela Merkel.

În această săptămână, Moscova a cerut să nu se "exagereze" importanța Debarcării aliate, reamintind cei 27 de milioane de morți sovietici în al Doilea Război Mondial.

"Debarcarea din Normandia nu a avut o influență decisivă pentru rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial (...) deja determinat de victoria Armatei Roșii, înainte de toate la Stalingrad, Kursk", a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.