Partidul Acțiune și Solidaritate va vota pentru alegerea unui președinte de Parlament de la socialiștii lui Igor Dodon, a decis, miercuri seara Consiliul Politic Național al PAS, potrivit Agora.md. Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu speră „că această decizie va fi împărtășită de partenerii din blocul ACUM, Platforma DA”, la conducerea căreia se află Andrei Năstase.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi, Consiliul Politic Național al PAS, cu 46 de voturi „Pentru” și 1 „Împotrivă” din 47 de membri prezenți, și-a asumat o decizie dificilă prin care să putem debloca situația politică actuală și oferi Moldovei un Guvern legitim și democratic. CPN al PAS a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere și parteneriat cu socialiștii, decizia este unica fezabilă să oprească dictatorul să pună stăpânire pe țară pentru următorii 10 ani, cel puțin”, se arată în anunțul partidului.

Anterior, blocul ACUM l-a propus în funcția de președinte al Parlamentului pe liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase.

Maia Sandu, președinta PAS, a spus că nu se va ceda socialiștilor Guvernul, care se dorește a fi format din membri ai blocului ACUM, dar și din profesioniști care nu fac parte din vreun partid politic. „Noi am discutat și cu socialiștii și, cel puțin în prezența noastră, au spus că pot să sprijine un Guvern format din profesioniști. Despre asta am discutat, dar nu există o înțelegere finală”, a completat co-președinta blocului politic.

Platforma DA a anunțat că a luat act de decizia PAS și că va convoca, în regim de urgență, Consiliul Politic Național al formațiunii.

Socialiștii au salutat decizia Partidului Acțiune și Solidaritate. Totuși, formațiunea politică a menționat că voturile necesare în acest sens nu sunt suficiente, menționând că mizează pe o asemenea poziție și din partea Partidului Platforma DA.