În urma fuziunii a trei formaţiuni politice a etnicilor turci din Austria a luat naştere partidul SÖZ. Preşedintele formaţiunii, Hakan Gördü, a declarat că "Vom depune eforturi comune împotriva elementelor de extremă-dreapta. În Austria, politicile de extremă-dreapta sunt duse nu doar de partidele politice cunoscute ci şi de alte formaţiuni politice şi structuri. Asistăm la o estompare de pe agenda politică a valorilor social democrate", scrie Milliyet, citat de Rador.

Austria - steagFoto: Google

În Austria a luat naştere un nou partid al etnicilor turci, cu scopul declarat de a lupta împotriva extremei-dreapta şi de a fi o portavoce a comunităţilor care nu sunt reprezentate în politică.

În cursul unei conferinţe de presă care a avut loc la Viena, a fost prezentat partidul Soziales Österreichs der Zukunft (Austria Socială a Viitorului), pe scurt SÖZ (joc de cuvinte în turcă, iniţialele partidului înseamnă "Cuvânt" - n.red.).

Partidul SÖZ, născut din fuziunea formaţiunilor Gemeinsam für Wien (Uniune pentru Viena), Neue Bewegung für Österreich Wien (Noua Mişcare Viena pentru Austria) şi Bewegung Mehr Österreich (Mişcarea Austria Puternică), îşi propune să combată discursul de extremă-dreapta care se mută spre centrul politicii austriece şi să fie portavocea grupurilor aparţinând diferitelor clase sociale care nu au reprezentare la nivelul partidelor politice.

Preşedintele partidului SÖZ, Hakan Gördü, a declarat că noua formaţiune politică îşi are originea în unirea mai multor "entităţi politice progresiste" şi îşi propune să participe la alegerile pentru primăria Vienei, care vor avea loc în 2020, şi apoi la alegerile generale.

Accent pe combaterea extremei-dreapta

Partidul a fost fondat pentru a găsi soluţii constructive la problemele fundamentale ale ţării, în primul rând ascensiunea extremei-dreapta, a declarat Gördü. "Vom colabora împotriva elementelor de extremă-dreapta. n Austria, politicile de extremă-dreapta sunt duse nu doar de partidele politice cunoscute ci şi de alte formaţiuni politice şi structuri. Asistăm la o estompare de pe agenda politică a valorilor social democrate. Această situaţie a creat un vid pe arena politică. Ce păcat că anumite persoane sau grupuri care au aşteptări privind reprezentarea din partea unor partide politice nu sunt reprezentate corespunzător. De aceea am pornit la drum ca o mişcare constructivă în politică".

Gördü a mai afirmat că unele instituţii media au catalogat partidul nou format drept "un partid de emigranţi" dar a atras atenţia că "Noi nu suntem un partid de emigranţi. Eu şi prietenii mei nu suntem emigranţi. Noi ne-am născut aici şi suntem austrieci".

Totodată, Gördü a spus că partidul SÖZ nu se adresează doar problemelor minorităţilor sau refugiaţilor ci caută soluţii pentru dificultăţile şi aşteptările tuturor claselor sociale neglijate şi ale căror probleme au fost insuficient discutate de principalele partide.