Profitând de dorinţa de alternanţă şi de elanul ecologist al alegerilor europene, social-democraţii danezi au câştigat miercuri alegerile legislative, în timp ce populiştii de dreapta care au impus timp de două decenii politici stricte privind migraţia au înregistrat un regres substanţial, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Premierul danez, liberalul Lars Lokke Rasmussen, şi-a recunoscut miercuri seară înfrângerea în alegerile parlamentare câştigate de social-democraţi, anunţând că joi va prezenta demisia guvernului său, transmit Reuters şi AFP. "Dragi prieteni, Partidul Liberal a avut un mare rezultat la alegeri, dar există o alternanţă" la putere, le-a spus Lars Lokke Rasmussen suporterilor săi.

Social-democraţii, favoriţi ai scrutinului, au înregistrat un uşor regres faţă de 2015, dar sunt frunte cu între 25,3 şi 25,9% din sufragii, potrivit exit-poll-urilor date publicităţii de televiziunile DR şi TV2 după închiderea birourilor de vot la ora locală 20.00 (18.00 GMT).

Ei beneficiază, în plus, de progresele altor partide de stânga şi de centru-stânga care le asigură o majoritate absolută de 90 de locuri din 179 în Parlament, potrivit Agerpres.

LIBERATION: În Danemarca, victoria ideologică a extremei drepte

Partidul Popular Danez, principala formaţiune naționalistă a țării, se așteaptă să scadă drastic la alegerile generale de marți. Dar lupta sa împotriva imigrației a fost preluată de toate partidele politice majore. El este anunțat ca principalul perdant al alegerilor parlamentare care vor avea loc miercuri în Danemarca. Partidul Popular Danez (DF), anti-imigranţi și populist, este creditat cu 11% din voturi în sondaje, comparativ cu 21% la alegerile parlamentare anterioare din 2015. Săptămâna trecută, în timpul alegerilor europene, el a pierdut deja trei din cele patru locuri de la Strasbourg, scrie Liberation, citat de Rador.

Cu toate acestea, formaţiunea condusă acum de Kristian Thulesen Dahl apare ca marele câștigător ideologic din ultimele două decenii. "Majoritatea pozițiilor anti-imigrație, anti-azil și anti-islam care au caracterizat în esenţă Partidul Popular Danez au devenit treptat standardizate până când au devenit omniprezente", reaminteşte Susi Meret, conferențiar universitar la Universitatea Aalborg (Danemarca). Partidele "dominante" și-au însuşit discursul său.

Din anul 2001, anul primelor sale progrese la legislative (12%, locul 3), DF a sprijinit în mod sistematic guvernele de dreapta, în cei paisprezece ani când acestea au fost la guvernare (din 2001 până în 2011 și din 2015 până în prezent). Și a obținut în schimb restricții serioase privind primirea noilor imigranți. Încă din anul 2002, naționaliștii au impus așa-zisa regulă de 24 de ani: danezii nu mai sunt autorizaţi să se căsătorească cu străini decât dacă cei doi logodnici au peste 24 de ani și îndeplinesc un număr de condiții drastice.

În 2015, pe măsură ce migranții veneau în valuri la porțile Europei, Danemarca a adoptat legea controversată de confiscare a bijuteriilor. Persoanelor nou-venite li se confiscă banii și bijuteriile în valoare de peste 10.000 de coroane (1.340 de euro) pentru a finanța costul șederii lor în timpul examinării cererilor de azil.

Mai recent, în decembrie 2018, Parlamentul a autorizat transformarea insulei Lindholm într-un centru deschis de detenție pentru străinii condamnați la închisoare, dar convențiile internaționale îl împiedică să îi trimită în țara lor de origine. Situată în sudul țării, insula a fost folosită anterior pentru a ține animalele bolnave în carantină. Simbolul nu ar fi putut fi mai clar.

Victoria anunțată a unei coaliții de centru-stânga în alegerile legislative nu ar trebui să influențeze întărirea politicii de migrație. Mette Frederiksen, în fruntea Partidului Social Democrat din 2015, a impus formaţiunii sale o revenire la fundamentele stângii cu privire la chestiunile economice, compensată de un viraj la dreapta cu privire la chestiunile legate de imigrație și integrare, oficial pentru a proteja modelul social. "Ei au schimbat deschis paradigma", explică Susi Meret. Înainte de 2015, partidul a sprijinit politicile de integrare. Acum, ei sunt în favoarea permiselor de ședere temporară, permițând trimiterea refugiaților în țara lor de origine imediat ce vor fi întrunite condițiile de securitate".

Partidul lui Frederiksen a votat anul trecut în favoarea interzicerii purtării vălului în spațiul public, propusă de coaliția de dreapta, și ea însăşi a prezentat o propunere de reformă pentru trimiterea migranților non-occidentali în tabere africane sub supravegherea ONU. În timpul campaniei, ea a spus: "Nu ești o persoană rea doar pentru că ești îngrijorată de imigrație".

Aceste apeluri ar fi trebuit să se limiteze inițial la alegătorii Partidului Popular Danez, fără a se extinde la liderii săi. Alianții electorali ai lui Mette Frederiksen au exclus în mod deschis să se bazeze pe DF pentru a guverna. Dar social-democrații ar putea încheia punctual acorduri cu partidul naționalist, estimează Susi Meret. "Partidul DF va susține cu siguranță unele inițiative social-democratice, cum ar fi planul de pensionare anticipată pentru meserii dificile, care merge în direcția electoratului său format în mare parte din lucrători și pensionari săraci".

Totuşi, DF continuă să sprijine mai degrabă partidele de dreapta, în special pe liberalii aflaţi în fruntea actualei coaliții guvernamentale, care își afişează hotărârea de a reduce imigrația. Fiecare nouă restricție privind intrarea străinilor în Regat este înregistrată oficial începând cu anul 2015 pe site-ul Ministerului de Interne. Contorul indică pentru moment 114. În paralel, cererile de azil s-au diminuat până la cel mai scăzut nivel din 2008.

Însă, această multitudine de măsuri nu pare suficientă în ochii unor alegători. Partidul Popular Danez, considerat prea instituționalizat, își pierde popularitatea în avantajul a două noi formaţiuni de extremă dreaptă. Noua Linie Dreaptă și Linia Dură vizează migranții recenți, dar și pe toţi cetățenii danezi născuți în străinătate (aproape 10% din populație).

Linia Dură a făcut din islamofobie rațiunea existenţei sale. Fondatorul său, Rasmus Paludan, s-a făcut remarcat pe YouTube, mergând să ardă cărţi cu Coranul, uneori acoperite cu șuncă, în cartiere populare. Propunerea emblematică a programului său este expulzarea din țar a tuturor musulmanilor, inclusiv a celor cu cetățenie daneză. Dacă sondajele, care le dau 3% din voturi, nu se înșală, aceste două formațiuni ar trebui să intre în Parlament.