În rândul pletorei de candidați democrați la prezidențiale care și-au prezentat planurile de luptă împotriva schimbărilor climatice, fostul vicepreședinte Joe Biden a reușit să cucerească atenția presei, dar nu așa cum își dorea: el este acuzat că a împrumutat pasaje fără să citeze sursa, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Opinia fostei mâini drepte a lui Barack Obama în acest dosar, foarte așteptată, a fost publicată marți. Este vorba de un ambițios plan care vizează reducerea la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.

Dar, rapid, observatorii avizați au descoperit că acest plan conținea extrase scrise de alte organizații.

Echipa de campanie a lui Joe Biden - care domină sondajele în tabăra democrată (35% în medie) - a reacționat rapid, deplângând o eroare care a fost corectată.

"Mai multe referințe la citate au fost înlăturate accidental din documentul final de 22 de pagini", a explicat echipa sa. "Imediat ce ne-a fost semnalat, am actualizat (documentul) pentru a adăuga referințele corecte".

Nu atât de repede încât să scape de ironiile lui Donald Trump, cu atât mai mult cu cât Joe Biden a mai fost acuzat în trecut de plagiat.

În cadrul primei candidaturi pentru Casa Albă, în 1988, Biden a folosit - aproape cuvânt cu cuvânt, dar fără să citeze autorul - pasaje dintr-un discurs al președintelui partidului laburist britanic Neil Kinnock. Acesta a recunoscut și a confirmat în același timp un episod precedent de plagiat din perioada studiilor universitare.

"Acuzațiile de plagiat împotriva lui Joe-Dodo legate de planul său ridicol privind schimbările climatice sunt o mare problemă", a scris marți seara, pe Twitter, Donald Trump, 72 de ani, folosind porecla sa favorită pentru Joe Biden, 76 de ani.