Adolescenta Noa Pothoven, despre care presa a scris că a fost eutanasiată pe fondul depresiei în care căzuse după ce a fost violată în copilărie, a murit după ce a încetat să se mai hrănească și hidrateze, a declarat miercuri o clinică din Olanda, scrie AFP.

AdolescentaFoto: Freepik.com

Noa Pothoven, 17 ani, care a scris anul trecut o carte despre lunga sa luptă cu anorexia, depresia și sindromul de stres post-traumatic, a murit duminică, după ce în urmă cu câteva zile scria pe contul său de Instagram că și-a "pierdut dorința de a trăi".

Contrar a ceea ce a scris pe larg presa străină, Noa nu a fost eutanasiată, potrivit acestei clinici, care a refuzat să o ajute pe fată să moară, așa cum solicitase în 2018.

"Noa Pothoven nu a fost eutanasiată. Pentru a pune capăt suferințelor sale, a încetat să mănânce și să bea", a afirmat clinica, într-un comunicat.

Clinica Levenseindekliniek din Haga a precizat că a vrut să "pună capăt informațiilor eronate" privind moartea adolescentei, care a trecut prin mai multe tentative de sinucidere în scurta sa viață.

Alături de Belgia, Olanda a fost în 2002 prima țară din lume care a legalizat eutanasia pentru persoanele bolnave a căror suferință este "insuportabilă și fără perspective de îmbunătățire". Eutanasierea nu este autorizată de legea olandeză decât în condiții stricte. Cel puțin doi doctori trebuie să certifice că nu există altă soluție rezonabilă pentru pacient.

Noa Pothoven a fost agresată sexual la vârsta de 11 ani. Trei ani mai târziu, a fost victima a două violuri în orașul în care trăia, Arnhem (est).

Adolescenta a anunțat că dorește să moară într-un mesaj publicat pe Instagram, care a fost ulterior șters.

"În următoarele 10 zile voi muri", scria ea.

"A trecut ceva timp de când am încetat să mănânc și să beau și după numeroase discuții ... s-a decis să fiu lăsată să plec, deoarece viața mea este insuportabilă", a adăugat ea.

Noa Pothoven a publicat în 2018 o carte intitulată "A câștiga sau a învăța", în care povestește lupta împotriva angoaselor sale.