La 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, veteranul american Tom Rice, 97 de ani, a reeditat saltul din 6 iunie 1944, cu o parașută în culorile americane, în aclamațiile unei mulțimi de oameni, scrie AFP.

Tom RiceFoto: Captura Facebook

"Un zbor frumos, un salt frumos, totul a fost perfect!", a afirmat fostul parașutist al diviziei aeropurtate american 101, la aterizarea pe un câmp din nordul Carentan, în nord-vestul Franței.

Veteranul, care a sărit în tandem, a fost aplaudat îndelung de un public foarte numeros.

În urmă cu 75 de ani, la doar 22 de ani, s-a urcat în Anglia într-un Douglas C-47, în seara zilei de 5 iunie, înainte de a fi lansat deasupra Cotentin, în Normandia, împreună cu alți 9.000 de oameni din divizia sa.

Cu un echipament de 50 de kilograme, s-a agățat de carlingă, înainte de a reuși să se elibereze, nu fără câteva răni.

Obiectivul diviziei sale era să securizeze drumurile din mlaștina din Carentan, o localitate la intersecția plajelor Utah și Omaha Beach, unde urmau să debarce o sută de mii de soldați, în zori. Alături de camarazii săi, Tom Rice urma să ocupe poziții la ecluza Barquette, pe canalul Carentan, ceea ce a reușit.

"Am distrus țara voastră"

După această dată, parașutistul devenit profesor de istorie a mai efectuat circa 60 de salturi, celebrând în special Ziua Z în fiecare lună iunie din ultimii șase ani. "Sare pentru toți cei care s-au sacrificat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, atât timp cât va putea", a povestit soția sa, Brenda Rice, care a asistat la cel mai recent salt al său.

În 1994, s-a lansat cu parașuta în Normandia pentru aniversarea a 50 de ani de la Debarcare. Dar, în ciuda anilor, Tom Rice se teme în continuare de resentimentul populației franceze.

"Oamenii din Carentan nu ne-au iertat niciodată pentru distrugerea localității lor și pentru moartea membrilor familiilor lor", scria el, în 2004, în cartea sa "Trial by Combat".

"Am provocat multe pagube, oameni au fost uciși, a fost impactul artileriei, ferestre sparte ...", a povestit miercuri veteranul.

În 2018, primarul din Carentan Jean-Pierre Lhonneur l-a primit în Normandia și apoi i-a scris pentru a-l asigura că a fost iertat de foarte mult timp. "Toți veteranii spun asta: +am distrus țara voastră+", explică Jean-Pierre Lhonneur. "Sunt foarte surprinși că îi primim cu brațele deschise".

"Nu m-am gândit niciodată ca va veni o astfel de mulțime. E incredibil", s-a mirat miercuri fostul militar.

"Este mult mai îmbucurător decât vă puteți imagina. Francezii sunt atât de drăguți cu noi și atât de iubitori. Pentru marea parte dintre ei, este ca în familie", a continuat el.

Ar mai sări cu parașuta în Normandia? "Aș face-o mâine!"