Reprezentanții Uniunii Europene nu au dorit să comenteze informația din presa sârbească potrivit căreia Serbia ar fi primit un "duș rece" de la Bruxelles, deoarece luna aceasta ar putea să deschidă doar un singur capitol de negociere, scrie B92, citat de Rador.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

De fapt, nu este nimic nou, sau mai exact, Serbia s-ar putea să nu deschidă niciun capitol până la încheierea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene – relatează portalul croat euractiv.jutarnji, adăugând că Serbia are speranța că va deschide măcar Capitolul 9 referitor la servicii financiare, dar deocamdată nu există consens în Consiliul UE, deși România se străduiește extrem de mult să obțină sprijin pentru avansarea Serbiei în procesul de integrare europeană.

Reprezentanții UE au respins afirmațiile potrivit cărora ar fi vorba de o blocare și au subliniat că este vorba de stadiul real al negocierilor, deoarece Serbia nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a convinge statele membre UE că poate avansa în procesul de negociere. Diplomați din statele UE au transmis că trebuie citit cu atenție recentul raport privind progresele Serbiei, publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană, și atunci va fi mai clar de ce negocierile nu înaintează în ritmul dorit de Serbia.

Portalul croat amintește că raportul a fost critic la adresa Serbiei, mai ales în ce privește justiția, statul de drept și libertatea presei. Deși normalizarea relațiilor Belgrad-Pristina reprezintă o condiție pentru Serbia, în acest moment nu a fost un motiv pentru amânarea deschiderii de noi capitole, deoarece UE consideră că vina pentru impasul în care a ajuns dialogul aparține Pristinei, care a introdus tarife vamale majorate cu 100% pentru mărfurile importate din Serbia și Bosnia și Herțegovina.

"Nu se deschid noi capitole din cauza scepticismului Franței, Germaniei și Olandei. Aceste state nu sunt de acord cu accelerarea procesului de extindere, indiferent despre ce stat candidat este vorba" – subliniază portalul croat.