O vizită de stat, cu toată pompa și ceremonia unui banchet găzduit de Regină la Buckingham Palace, este cea mai mare distincție diplomatică pe care o poate oferi această țară. Ceea ce nu înseamnă că Regatul a făcut mofturi în privința celor care au beneficiat de această onoare. Există o listă jenantă de lideri globali, de la dictatorul ucigaș al Zairului Mobutu Sese Seko și până la dictatorul comunist al României Nicolae Ceaușescu, care au fost găzduiți cu toții la Buckingham Palace, scrie Caroline Lucas, parlamentar al Partidului Verde, pentru Newsweek, citat de Rador.

Trump și regina Elisabeta a II-aFoto: Captura video

Președinții americani nu ar trebui totuși să facă parte din această tradiție a oaspeților stânjenitori. Însă Donald Trump se potrivește numai bine acolo.

Cei doi ani și jumătate petrecuți de el în funcție au dovedit că este un bigot, un tiran, un rasist, un misogin și un fantezist. Chiar când avionul său se pregătea de aterizare pe pământ britanic, comportamentul său grobian, brutal, a putut fi văzut în toată splendoarea lui când a scris pe Twitter că primarul Londrei, Sadiq Khan (al cărui oraș urma să-l găzduiască pentru două zile), este un „ratat total”.

Fie și numai caracterul lui Trump ar fi trebuit să fie un motiv suficient pentru a i se refuza privilegiul unei vizite de stat în toată regula. Dar el e cu mult mai periculos de atât.

Refuzul lui de a admite schimbarea climei nu este numai ignorant și nesăbuit, el pune în pericol acțiunile globale de combatere a urgenței climatice. Întâlnirea privată de marți cu Theresa May ar fi trebuit folosită pentru a transmite mesajul limpede, cerut de 250 de climatologi consacrați din Regat, cum că el subminează eforturile internaționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Însă acea întâlnire unu la unu a fost anulată - și substituită cu un tur cu ghid al Camerelor de Război Churchill. Astfel a fost irosită o oportunitate crucială de a scoate măcar un lucru pozitiv din această vizită.

Trump susține că e un prieten al Regatului. Nu există nimic în ceea ce a spus ori a făcut el care să-l facă un prieten al acestei țări.

A trâmbițat Brexit-ul, și încă unul fără acord, în ciuda daunelor teribile pe care acesta le-ar provoca economiei noastre. El îl vrea pe Boris Johnson, care susține un Brexit dur, drept următor premier al nostru și afirmă că Nigel Farage, șeful Partidului Brexit, ar trebui inclus la negocierile cu UE.

Nimic din toate acestea nu ar face Regatul mai puternic. Chiar din contră. Și probabil că acesta și este planul lui, sperând că un Regat slăbit, disperat după acorduri comerciale care să substituie relația noastră solidă cu Europa, va ceda în fața cererilor americane de a acorda acces deplin la sectoarele noastre agricol și al sănătății.

Ambasadorul american la Londra, Woody Johnson, a declarat deja că întreaga economie britanică, inclusiv NHS [sistemul public de sănătate - n.trad.], ar urma să fie „pe masă” la viitoare negocieri comerciale.

NHS este probabil cea mai prețuită instituție britanică, un sistem finanțat de la bugetul public care oferă tuturor îngrijire gratuită pe loc. Nu are nimic de câștigat dintr-un acord comercial cu o țară ale cărei costuri cu sănătatea per capita sunt cele mai ridicate din lume și în care facturile medicale sunt o cauză majoră a falimentelor personale.

Când vine vorba de agricultura și alimentele noastre, ambasadorul Johnson a propus deja ca Regatul să-și abandoneze „agricultura de muzeu” în favoarea tehnicilor agricole bazate pe „știință și inovație”.

Cu siguranță există unele probleme în sectorul nostru alimentar și agricol, dar nu pentru că tehnicile lui sunt bazate pe o „agricultură de muzeu”. Consumatorii britanici își doresc hrană produsă la standarde înalte de bunăstare pentru animale și ca peisajul rural și fauna și flora să fie protejate de agricultori.

Nimic din toate acestea nu va fi obținut dacă vom deschide Regatul agriculturii americane.

Poporul britanic a fost nevoit să înghită această vizită de stat, deși zeci de mii au manifestat împotriva președintelui Trump la vizita anterioară din iulie 2018. Dar acest lucru nu înseamnă că el este binevenit. Vor fi din nou proteste, fiindcă noi știm cum arată un prieten al Regatului. Iar acela nu este Donald Trump.

Articol de Caroline Lucas (parlamentar, Partidul Verde)-Newsweek (traducere Rador)