Noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Uniunii Europene să intensifice presiunile asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului din estul țării, invocând soarta copiilor care au căzut victime conflictului, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Fostul actor de comedie, 41 de ani, novice în politică, a ales Bruxellesul, sediul instituțiilor UE și NATO, pentru prima sa vizită oficială.

Aici a fost primit de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Volodimir Zelenski urmează să viziteze sediul NATO pentru discuții cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg.

Președintele ucrainean a pledat cauza copiilor prinși în conflictul cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, soldat cu circa 13.000 de morți din 2014.

"Nu pot să mă opresc din gândul (…) la sutele de copii uciși de gloanțele adulților în estul Ucrainei", a scris el, pe pagina sa de Facebook.

"Astăzi, cu ocazia Zilei internaționale a copiilor victime inocente ale agresiunilor, profit de ocazie pentru a aminti aceste cifre oribile prietenilor noștri europeni și pentru a cere Rusiei să pună capăt războiului, pentru a salva vieți, în special cele ale copiilor", a continuat el.

"Dar apelurile nu sunt de ajuns. Iată de ce discuțiile mele cu liderii europeni vor începe cu o întrebare: cum vom face împreună presiune asupra agresorului? Cum îl vom constrânge la pace? Sunt sigur că vom găsi o soluție împreună. Poate nu azi, dar o vom găsi fără îndoială. Suntem obligați să o găsim, în numele copiilor", a încheiat el.

Potrivit ONU, 147 de copii au murit în Donbas de la începutul războiului, 98 de băieți și 49 de fete, iar alți 363 au fost răniți. Aproape 200.000 de copii au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

UE și NATO susțin Ucraina, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și începutul conflictului din est cu separatiștii pro-ruși în 2014, dar cer Kievului să facă mai mult pentru a avansa reforme politice și economice indispensabile.