Marea Britanie ar trebui să încheie Brexit-ul până la sfârşitul anului, fără un acord cu UE şi fără să plătească cele 50 de miliarde de euro prevăzute pentru ieşirea din UE. Boris Johnson ar fi premierul ideal, dar negocierea cu Bruxelles-ul ar trebui încredinţată lui Farage, poate deschizând proces. Odată încheiat divorţul, SUA ar semna imediat un acord comercial cu Londra, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Trump și regina Elisabeta a II-aFoto: Captura video

Preşedintele Trump a acordat un interviu publicaţiei "Sunday Times" înainte de sosirea sa la Londra, care nu ar trebui să surprindă pe nimeni. În ziua referendumului se afla în Scoţia şi, nu numai că a sprijinit Brexit-ul, dar a spus că şi alte ţări europene, precum Franţa şi Italia, ar fi urmat în curând exemplul Angliei. Atunci, premier era Matteo Renzi şi Trump a comentat astfel faptul că liderul din PD a sprijinit-o pe Hillary Clinton: "Renzi este irelevant".

Trump a fost mereu ostil organizațiilor multilaterale, deoarece crede că sunt ineficiente și limitează puterea SUA. Acest lucru este valabil mai ales pentru UE pe care ar dori să o vadă dezintegrată, deoarece este convins că Washingtonul ar fi mult mai puternic și ar obține avantaje mai importante, dacă ar putea aborda problemele economice și strategice pe plan bilateral cu fiecare țară membră în parte.

Astfel, în interviu a fost foarte direct: "Marea Britanie trebuie să închidă chestiunea până la sfârșitul anului. Dacă nu obțineți ceea ce doriți, ridicați-vă de la masă". Apoi, a adăugat: "Dacă aș fi în locul vostru, nu aș plăti cele 50 de miliarde de euro". El a precizat că Johnson ar fi premierul său preferat, dar a cerut, de asemenea, să-l implice pe Farage: "Nigel îmi place mult. Are atât de mult de oferit, este o persoană foarte inteligentă. Ei nu cooperează cu el, dar dacă ar face-o, vor avea multe de câștigat". De aceea, pentru a întări mâna celor care doresc Brexit fără acordul cu UE, el a promis că, de îndată ce legăturile cu Bruxelles-ul vor fi dizolvate, SUA vor încheia imediat un nou acord comercial cuprinzător cu Londra.

Aceste declarații contrazic ceea ce au spus consilierii lui Trump în timpul unei discuții de fond cu jurnaliștii, joi, în care au exclus interferența președintelui în procesele politice interne ale Marii Britanii. Consilierii au adăugat că nu există întâlniri programate cu Johnson sau Farage, dar acestea ar putea avea loc în paralel cu vizita, de exemplu în timpul cinei de mâine la reședința ambasadorului SUA.

Tabloidele americane s-au concentrat în principal pe disputa dintre Trump și prințesa Meghan, care nu va participa la banchetul de la Palatul Buckingham, dar problemele se referă și la fezabilitatea ideilor președintelui. Cu Londra rămâne dezacordul privind ieșirea din acordul nuclear cu Iranul și utilizarea tehnologiei Huawei, în timp ce noul tratat comercial ar fi complicat din cel puțin două motive: în primul rând, președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat deja că Congresul nu l-ar ratifica, dacă ar compromite acordul de pace din Irlanda de Nord; în al doilea rând, britanicii nu doresc să deschidă ușile țării pentru produsele agricole și sanitare americane. Primarul din Londra, Sadiq Khan, a scris în "Observer" că Trump este "o amenințare globală", dar președintele nu-și ascunde intenția de a perturba ordinea mondială și, în acest scop, va lucra în Marea Britanie.