Piesa de șah a fost cumpărată în anul 1964 de un comerciant de antichități din Scoția la un preț de 6 dolari. După moartea bărbatului, familia a hotărât să scoată la vânzare mai multe obiecte din casă și s-a dovedit că piesa de șah face parte din colecția „Lewis Chessmen”, un set de piese de șah distinctiv, care datează din secolul al XII-lea, conform CNN.

Lewis ChessmenFoto: Wikimedia Commons

Din setul „Lewis Chessmen” au fost descoperite 93 de piese. 82 se află la British Museum din Londra, în timp ce 11 se găsesc la Muzeul Național Scoțian din Edinburgh.

Noua descoperire întruchipează un gardian cu barbă, cu o înălțime de 8.89 cm care are o sabie în mâna dreaptă și un scut în partea stângă. În șahul modern ar fi echivalentul turei.

Valoroasa piesă de șah a zăcut într-un sertar timp de 55 de ani, iar din înscrierile din registrul pe care-l ținea comerciantul de antichități reiese că omul nu știa cât valora, de fapt, piesa pe care o avea în colecție.

Un purtător de cuvânt al familiei care dorește să rămână anonim, a afirmat că piesa apare în registrul de cumpărări al comerciantului de antichități sub numele de „piesă de șah antică din fildeș de morsă”. „Din această descriere se poate presupune că el nu știa că a cumpărat un important artefact istoric", a spus purtătorul de cuvânt.

Alexander Kader, expertul care a evaluat piesa a declarat a fost o "surpriză încântătoare" atunci când a văzut pentru prima oară piesa de șah și i-a recunoscut valoarea.