Președintele francez Emmanuel Macron a critica luni războiul comercial condus de Donald Trump care nu doar "ucide siderurgia europeană" dar ajută și populiștii susținuți de "foarte bunul său prieten, dl Steve Bannon", scrie AFP. Declarațiile vin cu trei zile înainte de întâlnirea dintre Macron și Trump.

MacronFoto: Captura video

"Statele Unite au decis să aplice taxe vamale cu argumente nerezonabile", a spus Macron, în engleză, în fala directorilor marilor bănci internaționale invitați la palatul prezidențial Élysée, cu ocazia organizării la Paris a "International Monetary Conference".

"Va distruge multă bogăție și creștere pentru ei și pentru alții. Europa trebuie să-și apere interesele, ridicând noi protecții. Priviți siderurgia. Industria noastră siderurgică este în curs de a fi distrusă de efectele colaterale ale măsurilor protecționiste impuse de Statele Unite Chinei", a adăugat Emmanuel Macron, care are prevăzută o întâlnire tête-à-tête cu Donald Trump joi, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la Debarcarea forțelor aliate în Normandia, în al Doilea Război Mondial.

"Dacă acceptăm o nouă negociere cu Statele Unite, cu o țară care refuză Acordul de la Paris privind climatul, vom spori constrângerile asupra propriilor noastre industrii acordând în același timp noi facilități actorilor americani. Marele câștigător este foarte bunul său prieten al dl Trump, dl. Steve Bannon. Prietenii săi din toată Europa vor spune 'priviți, negociază acorduri cu o țară care își apără industriile și muncitorii săi, nu pe ai voștri", a adăugat președintele francez.

Emmanuel Macron a reamintit că Franța a fost singurul stat membru care s-a opus în aprilie, fără a avea drept de veto, la deschiderea negocierilor comerciale dintre UE și Statele Unite.

Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump, a venit la Paris cu puțin timp înaintea europenelor din 26 mai pentru a susține partidul de extremă dreapta Adunarea Națională. Emmanuel Macron l-a acuzat atunci că lucrează pentru "dezmembrarea Europei".

Europa trebuie "să convingă cel puțin unul dintre acești doi lideri - Statele Unite și China - să adopte noi reguli" care să includă o agendă verde și măsuri sociale, a continuat Macron.

"Nu este imposibil să convingem mai întâi China. Și în acea zi vom putea convinge Statele Unite", a apreciat el.