Cinci corpuri au fost reperate luni în Himalaya în timpul căutărilor cu elicopterul pentru a găsi opt alpiniști, dați dispăruți săptămâna trecută după ce au fost spulberați de o avalanșă, relatează Reuters, citând un oficial guvernamental indian.

HimalayaFoto: L. Barza

Alpiniștii - patru din Marea Britanie, doi din Statele Unite, unul din Australia și unul din India - au fost dați dispăruți de către colegi vineri după ce au eșuat să se întoarcă în tabăra din apropierea muntelui Nanda Devi, al doilea cel mai înalt munte din India.

Un elicopter al forțelor aeriene a reperat cele cinci trupuri în timpul unui zbor deasupra zonei în care au fost dați dispăruți.

”Patru corpuri pot fi văzute laolaltă și un al cincilea ușor îndepărtat de celelalte”, a spus oficialul guvernamental Vijay Kumar Jogdande.

Misiunea de căutare continuă în contextul în care se presupune că toți cei opt alpiniști au fost omorâți de avalanșă, a mai spus oficialul. ”Încercăm să recuperăm corpurile. Credem că celelalte trei vor fi în apropiere”, a mai zis acesta.

Alipiniștii încercau să urce pe un vârf fără nume care are o altitudine de 6.477, pe o rută pe care nu a mai mers nimeni până atunci, aproape de Nanda Devi, când aceștia au fost loviți de o avalanșă, a spus compania care a organizat expediția, Moran Mountain.

Jogdande a mai spus că trupurile sunt la o altitudine de peste 5.000 de metri, iar riscul unei a doua avalanșe ar face dificil accesul în zonă și că încă nu s-a decis asupra modului în care echipa de salvare va ajunge la fața locului, pe jos sau prin aer.

”Luăm în considerare ambele opțiuni”, dar ”lucrăm la un plan”, a subliniat oficialul.