Arbitrul internetului rusesc, Roskomnadzor, a afirmat luni că celebra aplicație de întâlniri online Tinder va trebui să ofere, la cerere, datele utilizatorilor săi serviciilor rusești de informații, printre care și FSB, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Roskomnadzor alcătuiește o listă cu serviciile online active în Rusia și care trebuie să ofere datele utilizatorilor lor către autoritățile rusești, dacă există o cerere în acest sens.

Tinder "a fost adăugat la acest registru după ce a transmis informațiile necesare, la cererea Roskomnadzor", a scris agenția, pe Twitter.

Această listă este alcătuită de Roskomnadzor în colaborare cu serviciile secrete rusești. Prezența pe listă obligă aplicațiile să furnizeze la cerere cheile de criptare și să stocheze în Rusia datele utilizatorilor timp de șase luni.

Pe listă se află zeci de companii, printre care și rețeaua socială Vkontakte.

În aprilie 2018, autoritățile rusești au ordonat blocarea mesageriei criptate Telegram, atât timp cât aplicația nu va furniza serviciilor de securitate modalitatea de citire a mesajelor utilizatorilor, ceea ce Telegram a refuzat. Telegram a reușit însă să ocolească acest blocaj și rămâne accesibil în general în Rusia.

În ianuarie, Roskomnadzor a lansat proceduri administrative împotriva Twitter și Facebook, pe care le acuză că nu respectă legea care impune stocarea datelor.

Din același motiv, autoritățile rusești au ordonat în 2016 blocarea rețelei sociale LinkedIn, inaccesibilă de atunci în Rusia.

Lansată în 2012, aplicația Tinder, proprietate a Match.com din grupul american InterActive Corp (IAC), este una dintre cele mai populare din lume pe acest segment.