Rusia a retras consilieri cheie pe apărare din Venezuela, o umilință pentru președintele Nicolas Maduro în timp ce Moscova cântărește greu în capacitatea de rezistență, la nivel economic și politic, a liderului venezuelean în fața presiunii din ce în ce mai mare a SUA, relatează The Wall Street Journal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Furnizorul Ministerului rus al Apărării, Rostec, care a instruit trupele venezuelene, a redus personalul său din Venezuela la doar câteva zeci, de la aproape 1.000 în momentul apogeului cooperării dintre Moscova și Caracas acum câțiva ani, a spus o persoană apropiată ministerului rus al Apărării.

Retragerea graduală, care a escaldat în ultimele luni, potrivit unor oameni familiari cu situația, este cauzată de lipsa unor noi contracte și de acceptarea că regimul lui Maduro nu mai are bani pentru a continua să plătească pentru alte servicii ale companiei Rostec.

Rusia a fost printre cei mai mari susținători internaționali ai lui Maduro, dar sfârșitul prezenței companiei Rostec arată limitele legăturilor Rusiei în țara sud-americană într-un moment în care Moscova se confruntă cu dificultăți economice - în parte din cauza impactului sancțiunilor impuse de SUA. Venezuela era cel mai mare client al Moscovei în America de Sud.

Incapacitatea guvernului lui Maduro de a plăti Rostec reflectă de asemenea calamitatea economică în care se află țara.

Președintele american Donald Trump a scris luni pe Twitter că Rusia a spus Statelor Unite că și-a retras aproape toți oamenii din Venezuela, relatează Reuters.

Statele Unite îl sprijină pe liderul opoziției, Juan Guaido, ca lider legitim al Venezuelei și a intensificat sancțiunile economice pentru a-l forța pe Maduro să plece de la putere.

Rusia îl sprijină pe Maduro, care a spus că Guaido este o marionetă a Washingtonului.

”Rusia ne-a informat că și-a retras majoritatea oamenilor din Venezuela”, a scris luni Trump, pe Twitter, în timp ce se află într-o vizită de trei zile în Marea Britanie.