Ministrul Apărării din China, Wei Fenghe, a declarat duminică că represiunea sângeroasă asupra protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing, de acum 30 de ani, a fost decizia "corectă", citând ca argument "stabilitatea" țării de atunci, relatează Reuters.

Treizeci de ani de tacere la TiananmenFoto: Captura Youtube.com

Răspunzând la o întrebare în cadrul Dialogului Shangri Ladin Singapore, după un discurs ferm despre China și cooperarea internațională în domeniul securității, el a numit protestele "turbulențe politice".

Este rar pentru funcționarii guvernului chinez să recunoască evenimenteledin 4 iunie 1989; referirile laacesteasunt cenzurate drastic în China.

"Toți sunt preocupați de Tiananmen după 30 de ani", a declarat Wei duminică. "De-a lungul celor 30 de ani, China, sub Partidul Comunist, a suferit numeroase schimbări - credeți că guvernul a greșit prin felul încare a acționatîn 4 iunie? S-a puscapăt acelui incident. Guvernul a acționat decisiv în oprirea turbulențelor".

El a adăugat că dezvoltarea Chinei după 1989 a arătat că acțiunile guvernului au fost justificate.

Protestele de la Tiananmen au fost "turbulențe politice pe care guvernul central trebuia să le stingă, ceea ce erapolitica corectă", a spus el. "Din această cauză, China s-a bucurat de stabilitate, iar dacă vizitați China puteți înțelege acea parte a istoriei."

Marți vaficea de-a 30-a aniversare a protestelor, în care trupele chineze au deschis focul pentru a pune capăt demonstrațiilor declanșate de studenți. Grupurile pentru drepturile omului și martorii spun că sutesau chiar mii de oameni au fost uciși. China nu a oferit niciodată un numărfinal al morților.

Comentariile ministrului au fost similare cu cele ale purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, care a criticat săptămâna trecută utilizarea cuvântului "suprimare" pentru a descrie reacția armatei la protestele din 1989.

China a plasat atunci vina pentru proteste pe "contra-revoluționari" care încercau să răstoarne partidul.

Evenimentul nu vafi comemorat oficial de către Partidul Comunist sau guvern.