În total, zece poliţişti şi alte trei persoane au fost răniţi duminică seară la Tirana în cursul unei manifestaţii organizate pentru a cere demisia premierului socialist Edi Rama, a anunţat Ministerul albanez de Interne, transmite AFP citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i împrăştia pe manifestanţii care forţaseră barajele în încercarea de a se avansa spre clădirea parlamentului păzită de zeci de membri ai forţelor speciale, au constatat jurnalişti aflaţi la faţa locului.

Ambasada Statelor Unite a condamnat recurgerea "la violenţă (...) Folosirea dispozitivelor pirotehnice, în special contra poliţiei (...) este inacceptabilă şi complet nedemocratică", a subliniat ambasada într-un comunicat, îndemnând organizatorii protestelor "să înceteze violenţele şi să angajeze un dialog constructiv".

"Rama, pleacă"!, "Guvern corupt!", "Parlament al crimei!", au scandat manifestanţii care au aruncat cu petarde, bolovani şi fumigene în pofida apelurilor organizatorilor.

Opoziţia albaneză manifestează de două luni pentru a cere demisia lui Edi Rama, la putere din 2013. "Ne vom continua lupta, nu vom face niciun pas înapoi pentru a elibera Albania de răul numit Edi Rama", a declarat la finalul protestelor liderul Partidului Democrat (opoziţie), Lulzim Basha. O nouă manifestaţie este prevăzută sâmbătă, 8 iunie.

Parlamentarii opoziţiei de centru dreapta şi de centru stânga au părăsit parlamentul, acuzând guvernul că a fraudat alegerile legislative din iunie 2017.

Edi Rama a invitat opoziţia în repetate rânduri la "un dialog pentru a ieşi din criza politică". Aceasta a refuzat adăugând că nu va participa la alegerile municipale de la 30 iunie.

Înaintea acestei manifestaţii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Tirana, a denunţat şi el recurgerea la violenţă, ceea ce "contrazice valorile democratice. Este absolut inacceptabil", a declarat el într-o conferinţă de presă. El a lansat un apel "tuturor actorilor politici" să dea dovadă de reţinere şi să acţioneze în mod responsabil".