Statele Unite au cerut sâmbătă Chinei să "oprească erodarea suveranității altor țări" și au anunțat investiții majore în următorii cinci ani pentru a-și menține supremația militară în regiune, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"China poate și trebuie să aibă relații de cooperare cu restul regiunii", a declarat șeful Pentagonului, Patrick Shanahan, la Singapore. "Dar comportamentul care erodează suveranitatea altor națiuni și care crește neîncrederea în intențiile Chinei trebuie să înceteze.

"Într-un discurs extins în fața miniștrilor apărarii din regiune, la Dialogul anual Shangri-La din Singapore, Shanahan a solicitat aliaților asiatici să-și mărească cheltuielile de securitate, subliniind în același timp angajamentul Statelor Unite față de regiune, conform Reuters.

Comentariile lui Shanahan vinîntimp ce Statele Unite și Chinasunt prinse într-un război comercial în plină escaladare și seaflă pe poziții divergente pe o serie de probleme de la chestiunea Mării Chineze de Sud până la cea a Taiwanului democratic, pretins de China drept teritoriul său sacru.