Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, a informat că ţara sa şi SUA vor organiza un summit pe 5 iunie, la Washington, pentru a soluţiona disputa declanşată de anunţul preşedintelui Donald Trump privind introducerea unui sistem progresiv de tarife pentru mărfurile mexicane, informează dpa citat de Agerpres.

Jared Kushner si Donald TrumpFoto: AGERPRES

Ebrard a informat pe Twitter că a început vineri discuţiile cu oficiali americani. Şeful diplomaţiei mexicane a avut convorbiri telefonice cu consilierul Jared Kushner de la Casa Albă şi cu secretarul de stat american Mike Pompeo, conform Reuters.

"Aş dori să vă informez că summitul pentru soluţionarea disputei dintre SUA şi ţara noastră va fi organizat miercuri la Washington", a scris într-o postare pe Twitter Marcelo Ebrard.

"Mike Pompeo va conduce delegaţia nord-americană, iar eu pe cea mexicană. Există dorinţa de a organiza un dialog. Vom fi fermi şi vom apăra demnitatea Mexicului", a adăugat el.

Şeful biroului de comerţ al Mexicului de la Washington, Guillermo Malpica Soto, a declarat vineri pentru CNBC că SUA nu au notificat oficial partea mexicană despre intenţia de a introduce tarife vamale înainte ca preşedintele Trump să facă anunţul public.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador i-a adresat joi o scrisoare omologului american, invitându-l la dialog, după ce Donald Trump a anunţat introducerea de taxe vamale.

Preşedintele american a anunţat joi că SUA vor pune în aplicare tarife vamale de 5% la toate bunurile provenind din Mexic, care vor creşte progresiv până la 25%, până când problema imigraţiei ilegale va fi rezolvată.