Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a avertizat vineri Germania că ar putea pierde accesul la informații secrete din SUA în cazul în care utilizează tehnologia Huawei pentru rețelele 5G, informează agenția de știri Reuters preluată de Mediafax.

Mike PompeoFoto: pompeo.house.gov

Aflat într-un turneu european, oficialul american a declarat în cursul vizitei sale în Germania că țările aliate au de luat o "decizie suverană" privind ce tehnologie să folosească, însă această decizie va avea consecințe.

"(Există) un risc că vom trebui să ne schimbăm comportamentul în lumina faptului că nu putem permite ca datele privind cetățeni privați ori date privind securitatea națională să fie prezente pe rețele în care nu avem încredere", a declarat șeful diplomației americane după o întrevedere cu omologul său german, Heiko Maas.

"Vor lua propriile lor decizii suverane (dar noi) le vom vorbi deschis cu privire la riscuri ... iar în cazul Huawei, preocuparea este că nu este posibil să le atenuezi în cadrul unei rețele 5G", a mai afirmat Pompeo

Pompeo, care s-a întâlnit ulterior și cu cancelarul Angela Merkel, a afirmat că Germania este "un aliat și un partener major, important al Statelor Unite".

Autoritățile de la Washington au inclus Huawei pe lista companiilor care nu pot semna contracte cu firmele din Statele Unite fără o aprobare specială, măsură care a dus la amplificarea războiului comercial dintre SUA și China. Decizia Administrației Trump a fost luată din motive de securitate națională, în condițiile în care compania este acuzată că produsele sale ar prezenta riscuri de securitate și ar fi utilizate inclusiv pentru spionaj în favoarea Beijingului.

Huawei a respins în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora produsele sale prezintă riscuri de securitate și a negat orice legătură cu regimul de la Beijing.

Un reprezentant al Ministerului de Externe al Chinei a afirmat recent că Statele Unite nu au reușit până în acest moment să dovedească acuzațiile potrivit cărora produsele Huawei ar prezenta un risc de securitate.