Iranul continuă să respecte prevederile Acordului nuclear semnat în 2015 cu marile puteri, deşi stocurile de uraniu îmbogăţit şi de apă grea sunt în creştere, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de Associated Press conform Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acţiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internaţional, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a reiterat joi disponibilitatea de a purta negocieri cu liderii Iranului, în contextul tensiunilor bilaterale. "Dacă liderii iranieni vor să discute, eu sunt disponibil", a declarat Donald Trump de la Casa Albă, argumentând că economia Iranului este afectată puternic de sancţiunile economice americane.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a refuzat miercuri orice negocieri cu Statele Unite şi a reiterat că Teheranul nu încearcă să fabrice arme nucleare.

Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că vrea negocieri cu Iranul.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Mike Pompeo şi secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administraţiei de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.