Coreea de Nord l-a executat pe trimisul special în SUA pe probleme nucleare în cadrul acțiunii de epurare a oficialilor care s-au ocupat de negocieri în cadrul summitului eșuat dintre Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, potrivit unui ziar sud-coreean citat de Reuters.

Kim Hyok CholFoto: Captura YouTube

Kim Hyok Chol a fost executat pe aeroportul Mirim din Phenian împreună cu patru directori din ministerul de externe, în luna martie, după ce au fost acuzați de spionaj în favoarea SUA, scrie ziarul Chosun Ilbo, citând o sursă nord-coreeană. ”A fost acuzat de spionaj pentru Statele Unite din cauză că a raportat necorespunzător evoluția negocierilor, fără să descifreze cum trebuie intențiile SUA”, a declarat sursa citată.

Summitul din Hanoi, al doilea dintre Kim și Trump, nu a generat un acord scris din cauza neînțelegerilor privind cererea SUA de denuclearizare completă a Peninsulei Coreea și a solicitării Phenianului de ridicare a sancțiunilor.

Kim Yong Chol, mâna dreaptă a lui Kim Jong Un, omolog al secretarului de stat Mike Pompeo înainte de summitul din Hanoi, a fost trimis într-un lagăr de muncă forțată și reeducare din apropierea graniței cu China, mai scrie Chosun Ilbo. De asemenea, oficiali cheie care lucrau cu Kim Yong Chol au dispărut din viața publică după summit, iar diplomați care fuseseră trași pe linie moartă au revenit în prim-plan.