Miercuri, 29 mai, Turcia l-a eliberat pe Serkan Gölge, un cercetător de la NASA cu dublă cetățenie, turcă și americană, a cărui detenție de aproape trei ani a tensionat relațiile dintre cele două țări. "Salutăm vestea eliberării din închisoare a lui Serkan Gölge astăzi", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortagus, potrivit La Libre, citat de Rador.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Vom continua să monitorizăm îndeaproape cazul d-lui Gölge, precum și pe acela al angajaților noștri", a adăugat ea, invitând Turcia să lase omul de știință "să se întoarcă la el acasă cât mai curând posibil".

Serkan Gölge a fost arestat în iulie 2016 în timpul unei vizite efectuate în țara sa de origine, în momentul în care președintele Recep Tayyip Erdogan acţiona împotriva presupuşilor susținători ai predicatorului Fethullah Gülen, bestia neagră a Ankarei, acuzat de liderul turc că se află în spatele încercării de lovitură de stat din aceeași lună.

În februarie 2018 el a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru apartenența la rețelele guleniste, în pofida protestelor Statelor Unite.

Un tribunal turc a eliberat în luna octombrie a anului trecut un alt american, pastorul Andrew Brunson, a cărui detenție și apoi arestare la domiciliu în Turcia a provocat o criză gravă între Ankara și Washington.