Premierul israelian Benjamin Netanyahu a suferit un eșec răsunător în eforturile de a forma o coaliție de guvernare și a preferat să convoace noi alegeri, la câteva luni de la ultimul scrutin, un eveniment fără precedent în Israel și care ar putea marca începutul sfârșitului pentru un politician considerat aproape invincibil, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

La capătul unei zile marcate de dezbateri înveninate și sub strigătele opoziției, care scanda "Rușine", Parlamentul a votat joi, la prima oră, propria sa dizolvare și organizarea de noi alegeri, la o lună după ce a depus jurământul în urma alegerilor anticipate din 9 aprilie.

Israelienii vor reveni la urne în 17 septembrie.

Este vorba de o rară înfrângere pentru orgoliosul Netanyahu, la putere din 2009, fără întrerupere, și de peste 13 ani dacă luăm în calcul un precedent mandat. Evoluția marchează vulnerabilitatea premierului, care era considerat aproape invincibil, dar care este fragilizat de posibila inculpare în trei dosare de corupție.

Antagonismul dintre laicii naționaliști și ultra-ortodocși

Viitorul lui Netanyahu, reputat atât pentru virtuozitate cât și pentru instinctul de supraviețuire, este în joc la alegerile din septembrie. Rezultatul se anunță la fel de incert ca și la alegerile din aprilie.

Netanyahu, 69 de ani, era cel mai bine plasat pentru a forma guvernul și pentru a doborî astfel recordul de longevitate stabilit de David Ben Gurion. Acesta se baza pe o majoritate teoretică de 65 de voturi din 120.

Însă premierul nu a reușit să formeze în intervalul stabilit - miercuri miezul nopții - o coaliție cu formațiuni de dreapta mai mult sau mai puțin radicale sau religioase și partide ultra-ortodoxe care reprezintă 10% din israelieni și care respectă riguros regulile iudaismului.

Pentru ca președintele Reuven Rivlin să nu ofere mandatul de premier unui alt parlamentar, Netanyahu a preferat să convoace noi alegeri, aducând noi argumente celor care îl acuză că se agață de putere pentru a-și salva pielea.

De luni de zile, presa scrie despre proiectele lui Netanyahu și aliații săi de a adopta legi care să acorde imunitate premierului față de urmăriri penale.

Dacă premierul ar fi renunțat în profitul unei alte personalități din partidul său de dreapta, Likud, "ar fi fost suficientă o zi pentru a forma un guvern Likoud/Albastru-Alb (partidul care a terminat la egalitate cu Likud în 9 aprilie), un guvern foarte stabil de centru dreapta", a arătat politologul Yohanan Plesner.

"Dar acest lucru nu era o opțiune atât timp cât Netanyahu conduce Likud", a precizat el.

Începutul sfârșitului?

Planul lui Netanyahu a derapat din cauza vechiului antagonism între laicii naționaliști și ultra-ortodocși, legat de o excepție de la serviciul militar de care beneficiază zeci de mii de studenți în școlile talmudice.

Avigdor Lieberman, liderul partidului naționalist și laic Israel Beiteinu, a mers până la capăt cu cerința sa de a anula această excepție. O "chestiune de principiu" pentru Lieberman. O linie roșie pentru ultra-ortodocși.

"Vrem un guvern de dreapta și naționalist, dar nu religios", a declarat Lieberman joi, "israelienii s-au săturat de capitularea în fața ultra-ortodocșilor".

Netanyahu a subestimat pericolul Lieberman, potrivit cotidianului Israel Hayom, în general favorabil premierului.

Din aprilie, problemele juridice ale lui Netanyahu și publicarea proiectelor legislative care l-ar fi proteja i-au redus marja de manevră, apreciază Yohanan Plesner.

Eșecul de miercuri al lui Netanyahu ar putea "semnala începutul sfârșitului" pentru el, și "nu mai este atât de puternic ca în trecut", arată și Abraham Diskin, profesor de științe politice. Dar "Netanyahu este o personalitate foarte puternică, nu se predă cu ușurință. Se va lupta".