Casa Albă ar fi cerut, cu ocazia recentei vizite a lui Donald Trump în Japonia, ca o navă americană botezată cu numele senatorului John McCain să fie ținută în afara câmpului vizual al președintelui, a scris miercuri Wall Street Journal, preluat de AFP.

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

"USS John McCain nu trebuie să fie la vedere", a cerut, înaintea vizitei prezidențiale, un responsabil militar american, într-un mail consultat de marele ziar american.

În reparații la baza navală americană din Yokosuka, unde Donald Trump a ținut marți un discurs la bordul unei alte nave, USS John McCain era greu de deplasat.

Astfel încât numele său au fost mascat cu o prelată iar marinarii au primit o zi liberă, a adăugat Wall Street Journal, citând surse apropiate. Prelata a fost ulterior îndepărtată și o navă a fost deplasată, pentru a bloca vederea USS John McCain.

"Toate navele au păstrat amplasamentul obișnuit în timpul vizitei președintelui", a susținut un purtător de cuvânt al Flotei a 7-a, adăugând că fotografiile care arată prelata au fost făcute înainte de sosirea lui Donald Trump.

"Nu am fost informat de nimic legat de nava Marinei USS John S. McCain în timpul vizitei mele recente în Japonia", a reacționat imediat președintele Statelor Unite, pe Twitter.

Ministrul interimar al Apărării afirmă că "nu era la curent cu consemnul de a deplasa McCain, nici cu motivele care au motivat această directivă", după cum a explicat un purtător de cuvânt.

Shanahan a dezmințit ulterior personal informația.

Donald Trump și John McCain nu și-au ascuns niciodată disprețul reciproc. Miliardarul, care a fost scutit de serviciul militar, a ironiza în 2015 statul de erou al războiului din Vietnam al fostului senator republican, care a fost luat prizonier și torturat aproape cinci ani.

Figură respectată a politicii americane, acesta și-a retras susținerea pentru candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2016.

McCain a murit în urma unui cancer la creier în 25 august 2018 la 81 de ani. Înaintea morții sale, a spus că nu dorește ca actualul președinte să participe la înmormântarea sa.