Potrivit unor oficiali americani din domeniul securității, este posibil ca Rusia să încalce Tratatul Privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare, deși l-a ratificat în 2008, transmite BBC News.

Foto:

Generalul-locotenent Robert Ashley, directorul Agenției de Informații a Apărării, a declarat că Moscova "probabil nu respectă regulile unui tratat recunoscut". Ashley făcea referire la Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare ("Comprehensive Test Ban Treaty -CTBT"). Rusia a ratificat tratatul în 2008 și susține că respectă punctele acestuia. SUA a semnat, însă nu a ratificat încă tratatul.

"Informațiile pe care le avem legate de dezvoltarea armelor nucleare ne fac să credem că activitățile Rusiei de testare nucleară ar contribui la îmbunătățirea capacităților în ceea ce privește armamentul nuclear", a afirmat Ashley miercuri.

El a mai adăugat și că SUA se așteaptă ca Rusia, care testează cel mai probabil arme în insulele Novaya Zemlya, să își mărească arsenalul nuclear "semnificativ" în următoarea decadă.

Cu toate acestea, experții au primit declarația cu scepticism. Organizația care supraveghează respectarea tratatului a anunțat că nu a detectat nicio activitate neobișnuită.

"Organizația CTBT are încredere în sistemul său de monitorizare a exploziilor nucleare din timpul testelor".

Tratatul a fost adoptat în 1996, de către Adunarea Generală a ONU.