Atacul cibernetic sistematic anunțat de Trezoreria Noii Zeelande săptămâna aceasta nu a implicat decât utilizarea instrumentelor de căutare de pe site-ul instituției, scrie The Guardian.

La începutul acestei săptămâni, Partidul Național a făcut publice pagini ale documentului de buget pentru "bunăstare", care ar fi trebuit să rămână secret până joi la ora 14.

Secretarul Trezoreriei, Gabriel Makhlouf, a declarat că documentul ar fi fost obținut prin "hacking", înregistrându-se peste 2.000 de tentative de a intra în sistemul computerizat al Trezoreriei într-o perioadă de 48 de ore. Oficialii din partea Trezoreriei au afirmat că există destule dovezi pentru a spune că sistemul a fost "în mod deliberat și sistematic atacat". Poliția pornise o anchetă.

Însă autoritățile au anunțat joi că documentele au fost preluate legal după o simplă căutare pe site-ul Trezoreriei. Liderul partidului din opoziție, Simon Bridges, a cerut demisia ministrului de finanțe, Grant Robertson, și a secretarului Trezoreriei, Gabriel Makhlouf, care susțin în continuare că deși căutarea a fost legală, aceasta a fost "deliberată, exhaustivă și susținută cu scopul de a ajunge la informații cu acces restricționat".

Iar pentru a înrăutăți lucrurile, joi dimineață angajații Trezoreriei au înmânat din greșeală copii ale documentelor cu acces restricționat reporterilor. Newshub a raportat că jurnaliștii au fost confundați cu personalul Trezoreriei.