Iranul nu va negocia cu Statele Unite, a declarat miercuri liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, după ce preşedintele Hassan Rohani a semnalat că discuţiile cu Washingtonul ar putea fi posibile în cazul în care sancţiunile impuse de SUA vor fi ridicate, relatează Mediafax citind Reuters.

Ali KhameneiFoto: Agerpres

Khamenei a declarat pe site-ul său: "Am spus mai devreme că nu vom negocia cu America, deoarece negocierea nu are nici un beneficiu şi dăunează".

Khamenei a declarat că Iranul nu a avut probleme cu negocierile cu europenii şi cu alte ţări, dar a adăugat: "Nu vom negocia valorile fundamentale ale revoluţiei. Nu vom negocia capacităţile noastre militare".

La începutul zilei, Rouhani a avut o poziţie mai deschisă, declarând pentru televiziunea de stat: "Ori de câte ori ridică sancţiunile nedrepte şi îşi îndeplinesc angajamentele şi se întorc la masa de negocieri, pe care şi le-au lăsat, uşa nu este închisă". "Dar oamenii noştri vă judecă prin acţiunile voastre, nu prin cuvintele voastre".

Trump a declarat luni că speră că Iranul va veni la masa de negocieri pentru a ajunge la un nou acord: "Chiar cred că Iranul ar dori să încheie o înţelegere ... şi cred că există o posibilitate să se întâmple".