Încercarea de a ieşi din Uniunea Europeană fără acord ar fi "o sinucidere politică" pentru conservatori, a avertizat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, după ce Partidul Brexit a triumfat la alegerile europene. "Încercarea de a pune în aplicare o ieșire fără acord prin alegerile parlamentare nu este o soluție: este o sinucidere politică" pentru conservatori, a scris în "The Telegraph" Jeremy Hunt, al cărui partid a suferit cea mai mare înfrângere din 1832 încoace cu doar 9% din voturi, cu mult în urma partidului lui Nigel Farage, care a obținut 31,6% din voturi și care apără o ruptură clară de UE, chiar fără acord, pe 31 octombrie, citează La Libre și Rador.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

"Dacă riscăm alegerile legislative înainte de a pune în aplicare Brexit, vom fi reduşi la neant", a declarat Jeremy Hunt, unul dintre cei zece candidați la succesiunea prim-ministrului Theresa May.

"Singura modalitate a lui Nigel Farage de a demonstra că este greșit este să pună în aplicare Brexitul (...), unind oamenii şi intrând din nou în negocieri cu Uniunea Europeană" a continuat Jeremy Hunt.

Dl Hunt a votat pentru acordul de divorț încheiat de Theresa May cu Bruxelles-ul, în noiembrie, dar acesta a fost respins de Parlament, obligându-l pe premier să-și anunțe demisia pe 7 iunie. Jeremy Hunt apără acum căutarea unui "acord diferit" cu UE, chiar dacă Comisia Europeană a avertizat deja că viitoarea plecare a d-nei May nu va "schimba" nimic în poziția celorlalte state membre cu privire la acordul de ieșire deja negociat.

Pentru Esther McVey, fost ministru al Muncii care candideză şi ea pentru postul de prim-ministru, adevărata "sinucidere politică" ar fi "să nu aibă o ruptură curată de UE și să nu plece pe 31 octombrie".

Boris Johnson, fostul șef al diplomației și preferat printre concurenți, a apreciat apropo de o ieșire fără acord că "orice persoană rezonabilă trebuie să țină această eventualitate pe masă" pentru a renegocia cu Bruxelles-ul.

Marea Britanie trebuie să părăsească UE până pe 31 octombrie cel târziu.

Un alt pretendent la Downing Street, ministrul Mediului, Michael Gove, a promis că, dacă va deveni prim-ministru, va "garanta (drepturile) cetățenilor europeni" stabiliţi în Marea Britanie și nu îi "va face să plătească pentru dobândirea cetățeniei britanice".

Un al zecelea candidat la funcția de prim-ministru, secretarul de stat pentru Locuințe, Kit Malthouse, s-a declarat luni. Aceasta este cunoscută pentru că a propus un plan de ieșire din UE, elaborat cu deputaţi conservatori partizani și adversari ai Brexitului.