Kornelia Ninova a demisionat ca lider al Partidului Socialist Bulgar (BSP), în fața conducerii extinse a partidului. Ședința închisă a Consiliului Național al BSP, la care conform listei participă 185 de persoane, a avut loc la sediul acestuia, potrivit Dnevnik, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

După pierderea alegerilor, Ninova a intenționat să propună conducerii extinse a BSP să treacă la alegerea directă prealabilă a unui nou lider şi şi-a anunţat disponibilitatea de a candida. Nu a intenționat să-și părăsească postul, ci intenționa să se retragă pentru campanie. Dar, înainte de plenul de astăzi, opoziția internă a cerut demisia imediată a Korneliei Ninova din cauza rezultatului slab la alegerile europene de duminică. BSP a rămas al doilea partid după GERB cu 24,24%.

Kornelia Ninova a fost aleasă ca lider al BSP la 8 mai 2016. Potrivit statului, mandatul său este de patru ani și expiră în mai 2020. Potrivit reprezentanților opoziției interne a partidului, acum trebuie convocat un congres extraordinar pentru a alege un nou președinte al partidului, pentru a duce la capăt mandatul lui Ninova. Apoi, în conformitate cu noul statut, trebuie să aibă loc o alegere directă pentru un nou lider, care să-i implice pe toți membrii BSP. Potrivit informaţiilor de la partid, aceştia sunt în număr de 100.000.

În faţa celor care au participat la şedinţă, Ninova a cerut organizarea unei reuniuni urgente a Congresului, în termen de două săptămâni, pentru a-și confirma demisia. Ea cere acum ca Consiliul Național să ia o decizie, iar Congresul să lanseze o procedură de alegere directă pentru un lider al BSP, reguli care vor fi de asemenea precizate. Ninova nu și-a anunțat intenția de a se retrage din post până la congres, însă socialiștii au solicitat respectarea statutului și ca unul dintre vicepreședinții partidului să-i preia atribuţiile.

Propunerea lui Ninova este ca noul lider să fie ales până la sfârșitul lunii iulie, după care partidul să se poată concentra pe campania electorală pentru alegerile locale.